θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

Η απόλαυση του καλοκαιριού…. παγωτό! Μπορούμε να τρώμε καθημερινά;;

 

 

Πλησιάζοντας στο καλοκαίρι και λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών προτιμούμε πιο δροσιστικά φαγητά και ποτά και αποφεύγουμε βαριά φαγητά με σάλτσες και πολλά μπαχαρικά που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

 

Και μέσα στις επιλογές των σνακ κ των γλυκών κυρίαρχη θέση έχει το παγωτό.

 

Τι περιέχει το παγωτό; Ποιά είναι η σύστασή του;

 

  1. Το βασικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα. Αυτό μπορεί να είναι πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο.
  2. Αλλα συστατικά του παγωτού είναι τα αυγά, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη, τα γλυκαντικά και το βούτυρο.
  3. Επίσης, για τη διαμόρφωση της ρευστότητάς του χρησιμοποιούνται σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές.
  4. Τέλος, προστίθενται χρώματα, σιρόπι, χυμοί φρούτων ή ξηροί καρποί που συντελούν στη βελτίωση της γεύσης, αλλά και της εμφάνισης του παγωτού.

 

Πόσο παχυντικό είναι το παγωτό; Περιέχει πολλά λιπαρά;
Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 300 θερμίδων τα 100 γρ. ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Αν αναλογιστείτε όμως ότι το κρουασάν ή τα μπισκότα σοκολάτας μπορεί να έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά 100 γρ., τότε σίγουρα το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλοθερμιδική επιλογή.

 

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε χαμηλοθερμιδικά παγωτά, με 0% ζάχαρη και λιπαρά και καλό θα ήταν να αποφύγετε τα σύνθετα παγωτά με ξηρούς καρπούς και φρούτα σε σιρόπι (όπως το παρφέ) διότι είναι πλουσιότερα σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία.

 

Ποιά είναι τα πιο χαμηλά σε θερμίδες παγωτά;

 

Τα πιο χαμηλοθερμιδικά παγωτά είναι το σορμπέ, η γρανίτα και τα ξυλάκια που δεν έχουν επικάλυψη σοκολάτας. Τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική ποσότητα λίπους.

 

Είναι καλό ή κακό να τρώμε παγωτό;

Γενικά το παγωτό είναι αρκετά παρεξηγημένο, αφού από πολλούς θεωρείται αρκετά πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε), και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Τί γίνετε με άτομα τα οποία έχουν διαβήτη;

 

Για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καλό θα ήταν περιορίζουν την κατανάλωση παγωτού στη μία φορά στην εβδομάδα και να επιλέγουν απλές γεύσεις χωρίς σιρόπι ή τριμμένο μπισκότο που ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη.

 

Πολλοί λένε ότι τα παγωτά έχουν πολλά συντηρητικά

 

Το γάλα υφίσταται τη διαδικασία της παστερίωσης, η οποία καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και κατόπιν φυλάσσεται σε συνθήκες κατάψυξης. Συνεπώς, η προσθήκη κάποιου συντηρητικού δεν θα είχε κανένα νόημα. Γι’ αυτό και δεν πραγματοποιείται κάτι τέτοιο.
Προσοχή επίσης χρειάζεται στο χειρισμό του παγωτού
το παγωτό είναι ένα ευπαθές τρόφιμο. Αν αφεθεί να λιώσει και στη συνεχεία ψυχθεί εκ νέου, όχι μόνο επιφέρει αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια – και σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

 

Συμβουλές στην κατανάλωση παγωτού για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με το σωματικό μας βάρος

 

  • Απολαύστε ένα δροσιστικό παγωτό κατά τους θερινούς μήνες, αλλά με μέτρο (1-2 φορές την εβδομάδα)
  • Προτιμήστε παγωτό με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί σοκολάτας
  • Αποφύγετε την κατανάλωση παγωτού με επιπρόσθετα συστατικά, όπως ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότου, σιρόπι καραμέλας κ.α.
  • Οι γρανίτες, το παγωμένο γιαούρτι με μέλι ή φρούτα και το ζελέ με φρούτα αποτελούν εξίσου δροσιστικές και πιο υγιεινές επιλογές. Προτιμήστε τα!

Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν λέμε όχι στο παγωτό, διότι αποτελεί τροφή με πλούσια θρεπτική αξία. Προτείνουμε όμως να καταναλώνεται με μέτρο γιατί η υπερβολική κατανάλωση θα συντελέσει στην αύξηση βάρους.

 

 

Όσο αφορά τα παγωτά χύμα, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.
Αναλυτικότερα, η ενεργειακή αξία (Θερμίδες / 100 γραμμάρια) των κυριότερων τύπων παγωτού είναι:
Σοκολάτα: 235
Παρφέ: 220
Βανίλια: 180
Φρούτων: 130
‘Διαιτητικό’ ή τύπου 0%: 125
Γρανίτα: 105

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic
Τηλ.: 22 256752
Email: info@mydietspot.com
www.mydietspot.com

 

Απάντησε ή σχολίασε:

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram