θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Ψυχογενής ορθορεξία – μια νέα διατροφική διαταραχή

Τι είναι ή ψυχογενής ορθορεξία;
Προέρχεται από τις λέξεις: “ορθός” και “όρεξη” και ουσιαστικά πρόκειται για εμμονή με τη σωστή διατροφή. O όρος νευρική ορθορεξία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τον Dr. Steven Bratman. Σύμφωνα με τον Dr. Bratman, η νευρική ορθορεξία είναι η μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών αυξημένων σε λιπαρά ή εκείνων που περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Ορθορεξία είναι η παθολογική εμμονή με την κατανάλωση “ αγνού” φαγητού. Ενώ ο βουλιμικός και ο ανορεξικός ασχολούνται κυρίως με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, ο ορθορεκτικός εμμένει στην ποιότητα. Το άτομο προσπαθεί να βελτιώσει τις διατροφικές του επιλογές, δείχνει προτίμηση σε προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά, αρχίζει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την θρεπτική αξία, την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων που καταναλώνει. Συνήθως προτιμά τα βιολογικά τρόφιμα και ενδεχομένως να καταλήξει στην χορτοφαγία.
Για ποιο λόγο να κάνει κακό μια τέτοια υγιεινή εμμονή με την σωστή διατροφή;
Τα άτομα που πάσχουν από ορθορεξία, αποφεύγουν αρκετές τροφικές ομάδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά στοιχεία,όπως βιταμίνη Β12,ασβέστιο,λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Άλλοι καταναλώνουν μόνο ωμές τροφές, θέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο παρασίτων και μικροβίων που υπάρχουν κυρίως στο ωμό κρέας. Πάσχουν από υπερβολικό άγχος για να πετύχουν τους παράλογους στόχους που θέτουν
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωσή της;
Έρευνες έδειξαν ότι επηρρεάζει αντίστοιχα άνδρες και γυναίκες γύρω στα τριάντα με μέσο ή άνωτατο μορφωτικό επίπεδο. Είναι η νέα τάση των νέων -για σωστή- και υγιεινή διατροφή. Τα άτομα με νευρική ορθορεξία έχουν περιγραφεί ως ψυχαναγκαστικές προσωπικότητες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και να διατηρούν σε καλά επίπεδα την υγεία τους.
οι ορθορεκτικοί:

  1. Γνωρίζουν την διατροφική ετικέτα των περισσοτέρων τροφίμων
  2. Είναι κινητοί θερμιδομετρητές.
  3. Ξέρουν όλα τα συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων
  4. Δεν καταναλώνουν ένα τρόφιμο, αν δεν ξέρουν την προέλευσή του
  5. Εξαφανίζουν τις λιπαρές τροφές
  6. Ενημερώνονται για ό, τι έχει σχέση με τις νέες τάσεις της διατροφής
  7. Αποφέυγουν να καταναλώνουν: Ζάχαρη, Αλάτι, Καφεΐνη, Αλκοόλ, Σιτάρι, Ζωικό λίπος, Καλαμπόκι, γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχει θεραπεία;

Τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνουν χώρα, όταν ο ορθορεκτικός, με την παρότρυνση και τη στήριξη του διαιτολόγου, απενοχοποιήσει κάποιες από τις τροφές που είχε αποκλείσει από το διαιτολόγιο του. Τότε θα αρχίσει να τις καταναλώνει χωρίς ενοχές, χωρίς να χάνει τον έλεγχο και να αντιλαμβάνεται τη σωστή διάσταση των πραγμάτων σε θέματα διατροφής.

Απάντησε ή σχολίασε:

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram