θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

Οισοφαγίτιδα

Η οισοφαγίτιδα είναι μια φλεγμονή-ερεθισμός του βλεννογόνου του οισοφάγου. Η φλεγμονή του οισοφάγου δηλαδή η οισοφαγίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και οφείλεται αίτια όπως βακτηρίδια, ιούς (HIV) ή μύκητες (Candida albicans), τοξικές ουσίες, φάρμακα, παλινδρόμηση γαστρικού υγρού, αλλεργίες τροφίμων και μακροχρόνια χρήση ρινογαστρικού καθετήρα.
Φάρμακα που έχουν συνδεθεί με οισοφαγίτιδα είναι: τα αναλγητικά φάρμακα (ασπιρίνη), τα αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη και δοξυκυκλίνη), το χλωριούχο κάλιο, τα διφωσφονικά (οστεοπόρωση) και η κινιδίνη.
Ο οισοφάγος λειτουργεί ως αγωγός μεταφοράς του βλωμού, δηλαδή της στερεάς τροφής αφού έχει μασηθεί και αναμιχθεί με σάλιο μέσα στο στόμα, μέχρι το στόμαχο. Ο οισοφάγος διαθέτει δυο σφιγκτήρες, τον ανώτερο και τον κατώτερο σφιγκτήρα. Ο ανώτερος σφιγκτήρας αποτελείται από γραμμωτές μυϊκές ίνες απομονώνει τον οισοφάγο από τον υποφάρρυγα όταν δεν καταπίνουμε. Ο κατώτερος σφιγκτήρας, που ονομάζεται καρδιοοισοφαγικός, αποτελείται από λείες μυϊκές ίνες εμποδίζει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο.

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram