θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

ΟΛΕΣ οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρόλο που ένα άτομο μπορεί να πάσχει από ανορεξία, βουλιμία ή αδηφαγική διαταραχή, δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζει συμπεριφορές από κάθε μία από τις τρεις διαταραχές. Επίσης, δεν είναι ασύνηθες μία διατροφική διαταραχή να δίνει τη θέση της σε μία άλλη (π.χ. ένα άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία να στρέφεται στη βουλιμία, ένα άτομο που υποφέρει από αδηφαγική διαταραχή να στρέφεται στην ανορεξία). Γι ’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ που ακολουθούν, όλοι εκ των οποίων είναι σημαντικοί, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφικής διαταραχής που εσείς εμφανίζετε.

Μην πέσετε στην παγίδα της σκέψης ότι «εμφανίζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο λίγες φορές το μήνα, οπότε δεν κινδυνεύω » ή « δεν το κάνω συνέχεια, περνώ απλά υγιείς και μη υγιείς φάσεις », αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε, ούτε ότι δεν πάσχετε από μία διατροφική διαταραχή.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις Διατροφικές Διαταραχές

1. Υποσιτισμός: προκαλείται από ελλιπή σίτιση ή υπερφαγία. Η λέξη υποδηλώνει έλλειψη ενέργειας, πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ( π.χ βιταμίνης Α, ιωδίου και σιδήρου ) είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, καρδιακή προσβολή και θάνατο.

2. Αφυδάτωση: προκαλείται από τη στέρηση ή την έλλειψη των προσλαμβανόμενων στο σώμα υγρών. Ο περιορισμός τροφής / η έντονη πείνα, ο εμετός και η χρήση καθαρκτικών είναι οι βασικές αιτίες στα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, αδυναμία ή σκουρόχρωμα ούρα. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

3. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές: οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για την παραγωγή του « φυσικού ηλεκτρισμού » στο σώμα, που εξασφαλίζει την υγεία των δοντιών, των αρθρώσεων και των οστών, τις ωθήσεις των νεύρων και των μυών, των νεφρών και της καρδιάς, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα.

Έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

1. Χνούδι: (μαλακό τρίχωμα στο κάτω μέρος του προσώπου, της πλάτης και των χεριών). Οφείλεται σε έναν εσωτερικό προστατευτικό μηχανισμό του σώματος που βοηθάει το άτομο να παραμένει ζεστό κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης πείνας και κακής διατροφής και των ορμονικών διαταραχών που προκύπτουν.

2. Οίδημα: πρήξιμο των μαλακών ιστών, ως αποτέλεσμα της έντονης κατακράτησης υγρών. Είναι πιο συνηθισμένη στα πόδια και στους αστραγάλους των ατόμων με αδηφαγική διαταραχή και στην κοιλιακή χώρα των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία. (μπορεί να προκληθεί από τη χρήση καθαρκτικών και διουρητικών χαπιών).

3. Μυϊκή Ατροφία: εξασθένιση των μυών και μείωση της μυϊκής μάζας εξαιτίας της αυτοτροφοδότησης του σώματος.

4. Μειωμένη Νευρομυϊκή Λειτουργία: εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (ειδικότερα καλίου) και κακής διατροφής.

5. Αϋπνίες: προβλήματα που σχετίζονται με το να καταφέρει το άτομο να κοιμηθεί ή να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου.

6. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης : συνεχής και εξαντλητική κούραση που σχετίζεται με εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Υπερδραστηριότητα: ανικανότητα να παραμείνει το άτομο σε κατάσταση ηρεμίας

8. Πρήξιμο: στο πρόσωπο και στα μάγουλα (αποτέλεσμα του αυτό-προκαλούμενου εμετού).

9. Μελανιασμένα δάχτυλα: προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη χρήση των δαχτύλων για την πρόκληση εμετού.

10. Διάτρηση του οισοφάγου: έχει ως αιτία τον αυτό-προκαλούμενο εμετό

11. Διάτρηση Mallory – Weiss: σχετίζεται με την πρόκληση εμετού, ένα σκίσιμο του γαστρό-οισοφαγικού κόμβου.

12. Γαστρική διάτρηση: αυθόρμητη στομαχική διάβρωση, διάτρηση ή ρήξη.

13. Οισοφαγική Παλινδρόμηση – Διαταραχές της παλινδρόμησης των οξέων: Οξεία Παλινδρόμηση Διαταραχών – ορισμένα στοιχεία που εν μέρει έχουν χωνευτεί στο στομάχι, αναμειγμένα με οξύ και ένζυμα, επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του οισοφάγου, του λάρυγγα και των πνευμόνων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και των φωνητικών χορδών.

14. Παλινδρόμηση: μερικές φορές μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή, με αποτέλεσμα η τροφή να μην μπορεί καθόλου να παραμείνει και τότε θα πρέπει να αναζητείται άμεση ιατρική βοήθεια.

15. Οισοφάγος Barett’s: σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου και προκαλείται από την οισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται για μία αλλαγή στα κύτταρα εντός του οισοφάγου.

16. Καρκίνος: του λαιμού και των φωνητικών χορδών (του λάρυγγα), εξαιτίας των διαταραχών της παλινδρόμησης των οξέων.

17. Ξηρότητα του Δέρματος και των Μαλλιών, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, τριχόπτωση: Προκαλείται από την έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

18. Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση, Υπόταση: (πιο συχνή σε άτομα με ανορεξία και βουλιμία). Προκαλείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοκ.

19. Ορθοστατική Υπόταση: η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν το άτομο στέκεται όρθιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, λιποθυμία, δυνατοί χτύποι στην καρδιά και πονοκέφαλοι.

20. Υψηλή Πίεση Αίματος, Υπέρταση: (πιο συχνή στα άτομα με αδηφαγική διαταραχή) αυξημένη αρτηριακή πίεση, που υπερβαίνει τα 140 από τα 90. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αιμοφόρο αγγείο στην πίσω πλευρά του ματιού δημιουργώντας εξασθενισμένη όραση, ανωμαλίες στην πυκνότητα του καρδιακού μυ, νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη.

21. Χαμηλός αριθμός Αιμοπεταλίων ή Θρομβοπενία: προκαλείται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέως και/ή από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ενός εξασθενισμένου ανοσοποιητικού συστήματος ή ανοσοποιητικής δυσλειτουργίας.

22. Ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. α) Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπογλυκαιμία : μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στο ήπαρ ή στα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και ψυχικές αλλοιώσεις. β) Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπεργλυκαιμία : μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, σε φράξιμο του ήπατος και των νεφρών και σε προβλήματα του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. γ) Διαβήτης : υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής ινσουλίνης. Προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, υπεργλυκαιμία ή χρόνια παγκρεατίτιδα.

23. Κετοξέωση: υψηλά επίπεδα οξέων που συσσωρεύονται στο αίμα (γνωστά ως κετόνες), που προκαλούνται από την καύση του λίπους του σώματος (αντί για γλυκόζη και υδατάνθρακες), προκειμένου να έχει ενέργεια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, της υπερβολικής εκκαθάρισης, της αφυδάτωσης, της υπεργλυκαιμίας και/ή της κατάχρησης αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός διαβήτη που δεν έχει ελεχθεί ή υποβληθεί σε θεραπεία. Μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

24. Έλλειψη σιδήρου, Αναιμία: το οξυγόνο που μεταφέρει στοιχεία μέσα στο αίμα γίνεται άχρηστο και έχει σαν αποτέλεσμα την κόπωση, τη δύσπνοια, την αύξηση των λοιμώξεων και τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

25. Λοιμώξεις στα Νεφρά και Νεφρική Ανεπάρκεια: τα νεφρά ‘καθαρίζουν’ το σώμα από τα δηλητήρια, ρυθμίζουν τη συγκέντρωση οξέων και διατηρούν την ισορροπία του νερού στο σώμα. Έλλειψη βιταμινών, αφυδάτωση, λοίμωξη και χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με λοίμωξη των νεφρών, προκαλώντας τους μόνιμη βλάβη και συχνά νεφρική ανεπάρκεια.

26. Οστεοπόρωση: λέπτυνση των οστών, με μείωση της οστικής μάζας, εξαιτίας της εξάντλησης του ασβεστίου και της πρωτεΐνης των οστών, που προδιαθέτει για κατάγματα.

27. Οστεοπενία: το κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο της οστικής μάζας υποδεικνύει έλλειψη ασβεστίου και/ή βιταμίνης D και οδηγεί στην οστεοπόρωση.

28. Ορμονικές διαταραχές / ελλείψεις, που σχετίζονται με την απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για οστεοπόρωση και οστεοπενία.

29. Αρθρίτιδα (εκφυλιστική): μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις βιταμινών, όπως επίσης και από αυξημένο στρες, κυρίως στα άτομα που εμφανίζουν αδηφαγική διαταραχή.

30. Κροταφογναθικό σύνδρομο (TMJ): γενικευμένη αρθρίτιδα στην άρθρωση της κάτω γνάθου της σιαγόνας (όπου η κάτω σιαγόνα κλειδώνει με το κρανίο), δημιουργώντας πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, πονοκεφάλους και προβλήματα κατά το μάσημα, το άνοιγμα / κλείσιμο του στόματος. Η έλλειψη βιταμινών και το τρίξιμο των δοντιών (συχνά σχετίζεται με στρες) συχνά αποτελούν τις αιτίες.

31. Αμηνόρροια: απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας (λόγω της έλλειψης οιστρογόνων από τις ωοθήκες). Απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπενία και οστεοπόρωση.

32. Δέρμα που μελανιάζει εύκολα: έλλειψη βιταμινών που μειώνει την ικανότητα του σώματος να επουλώνει τις πληγές του, χαμηλή αρτηριακή πίεση και έντονη απώλεια βάρους θα έχουν σαν αποτέλεσμα το δέρμα εύκολα να μελανιάζει και να χρειάζεται αρκετό καιρό για να θεραπευτεί.

33. Οδοντικά προβλήματα, απασβέστωση των δοντιών, διάβρωση του σμάλτου, σάπισμα, ουλίτιδα: θα προκληθεί από τα οξέα και τα ένζυμα του στομάχου (από τον εμετό), από την έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D και από ορμονικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη άσκησης που αποκτούν τα δόντια από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Τα οδοντικά προβλήματα μερικές φορές σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα.

34. Ηπατική ανεπάρκεια: το ήπαρ βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τα κύτταρα και στην πέψη. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ήπαρ. Η ασιτία και η λήψη ακεταμινοφαίνη (ναρκωτικό που βρίσκεται στα περισσότερα παυσίπονα) αυξάνουν τις πιθανότητες ηπατικής βλάβης και ανεπάρκειας. Η απώλεια εμηννόροιας και η αφυδάτωση ( θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο από την μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό) και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

35. Κακή κυκλοφορία, μειωμένη καρδιακή λειτουργία, καρδιακές αρρυθμίες, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή: υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές και που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά νοσήματα ή σε καρδιακή προσβολή. Ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά ή ακόμη και θάνατο. Ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες (ειδικά η έλλειψη καλίου), αφυδάτωση, υποσιτισμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή ορθοστατική πίεση επιβραδύνουν ασυνήθιστα τον καρδιακό ρυθμό, ηλεκτρολυτικές και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, υψηλή αρτηριακή πίεση, συσσώρευση λίπους γύρω από τον καρδιακό μύ, υψηλή χοληστερόλη, μειωμένη άσκηση, λόγω έλλειψης κινητικότητας, διαβήτης και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά.

36. Υπογονιμότητα: η αδυναμία απόκτησης παιδιών. Προκαλείται από την έλλειψη εμμηνόρροιας και τις ορμονικές ανισορροπίες. Υποσιτισμός και έλλειψη βιταμινών καθιστούν ανέφικτη την εγκυμοσύνη με την πλήρη έννοια της και αυξάνουν τις πιθανότητες γέννησης ενός μωρού με γενετικές ανωμαλίες.

37. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: μία μελέτη πριν από μερικά χρόνια πρότεινε ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και ότι η ανάρρωση από τς διατροφικές διαταραχές πρέπει να περιλαμβάνεται στη θεραπεία του συνδρόμου.

38. Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη: συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου της εγκυμοσύνης, της αποβολής, του θανάτου του βρέφους ή των ήπιων ή σοβαρών χρόνιων ασθενειών σε παιδιά που έχουν γεννηθεί. (όλα οφείλονται στον υποσιτισμό, στην αφυδάτωση, την έλλειψη βιταμινών και ορμονών).

39. Κατάθλιψη: διακυμάνσεις της διάθεσης και κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν φυσιολογικοί παράγοντες, όπως ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, έλλειψη βιταμινών και ορμονών, υποσιτισμός και αφυδάτωση. Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών προκαλούν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει το άτομο πίσω στον κύκλο των διατροφικών διαταραχών (ή μπορεί να υπήρχε πριν την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών). Το στρες μέσα στην οικογένεια, η εργασία και οι σχέσεις μπορούν αποτελούν αιτίες. Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν προδιάθεση στην κατάθλιψη, βάσει του ιστορικού της οικογένειας τους. Μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

40. Χαμηλή θερμοκρασία σώματος – Υποθερμία: προκαλείται από την απώλεια του υγειούς στρώματος λίπους που λειτουργεί ως μονωτικό και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

41. Κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ακράτεια: αυξημένη ή μειωμένη εντερική δραστηριότητα.

42. Πεπτικά έλκη: προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα στομαχικών οξέων, το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.

43. Πανγκρεατίτιδα: συμβαίνει όταν τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος επιτίθενται στο πάγκρεας. Μπορεί να προκαλείται από επαναλαμβανόμενο τραύμα στο στομάχι (όπως ο εμετός), την κατανάλωση αλκοόλ ή την υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή χαπιών διαίτης.

44. Δυσκολίες στην πέψη: έλλειψη ενζύμων του πεπτικού συστήματος θα οδηγήσει στην αδυναμία του οργανισμού της σωστής πέψης της τροφής και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσαπορρόφησης, υποσιτισμό και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες.

45. Αδυναμία και κόπωση: προκαλείται από τις φτωχές διατροφικές συνήθειες, τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, τις ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, την κατάθλιψη, τον υποσιτισμό, τα καρδιακά προβλήματα.

46. Επιληπτικές κρίσεις: αυξημένος κίνδυνος στα άτομα με ανορεξία και βουλιμία, που μπορεί να προκληθεί λόγω της αφυδάτωσης. Είναι επίσης δυνατό να παίζουν ρόλο οι βλάβες στον εγκέφαλο που προκλήθηκαν από τον μακροχρόνιο υποσιτισμό και η έλλειψη οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα.

47. Θάνατος: προκαλείται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω ή από οποιονδήποτε συνδυασμό τους:

· Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια

· Κατάρρευση των πνευμόνων

· Εσωτερική αιμορραγία

· Εγκεφαλικό επεισόδιο

· Νεφρική ανεπάρκεια

· Ηπατική ανεπάρκεια

· Πανγκρεατίτιδα

· Γαστρική διάτρηση

· Διάτρητο έλκος

· Κατάθλιψη

· Αυτοκτονία

Απάντησε ή σχολίασε:

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Tο ζητήσατε και το κάναμε!! Έτοιμα γεύματα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες σας: για απώλεια βάρους, αύξηση μυικής μάζας, κλινικών παθήσεων Για γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την εμφανιση τους! . Μενού από 1200 θερμίδες . σχεδιασμένα από την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολογο Ελενα Τρουλλίδου mydietspot Health & Weight Loss Center, με δωρεάν παράδοση στο χώρο σας H συνεργασία μας έγινε για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη! . Οι πρώτες ύλες είναι φρέσκα υλικά, άριστης ποιότητας που ετοιμάζονται την ίδια μέρα! Το μενού περιλαμβάνει μεσημεριανό κ...

  elenatroullidou_dietitian: "Tο ζητήσατε και το κάναμε!! Έτοιμα γεύματα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες σας:
για απώλεια βάρους, αύξηση μυικής μάζας, κλινικών παθήσεων 
Για γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την εμφανιση τους!
.
Μενού από 1200 θερμίδες .
σχεδιασμένα από την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολογο Ελενα Τρουλλίδου mydietspot Health & Weight Loss Center, με δωρεάν παράδοση στο χώρο σας
H συνεργασία μας έγινε για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη! .
Οι πρώτες ύλες είναι φρέσκα υλικά, άριστης ποιότητας που ετοιμάζονται την ίδια μέρα!
Το μενού περιλαμβάνει μεσημεριανό και βραδινό
.
.
#mydietspot #mydietspotweightloss #mydietspoters #familychef #readymeals #diet #dietplan #nutritioncoach #healthymeals #healthymealprep #mealsathome #mealsatwork"
  33
  1
 • Lazy Sunday?? Not for me... Hope you enjoyed the beautiful sunny day as I did with good friends and good food but the night is still young and when you enjoy cooking (and is mandatory 👶🏻) what better way to finish the day than to make fakes aka lentils...and fish and pasta and ...!! Lentils avec quinoa it is!!! Happy sunday everyone xoxo . . #sundays #cooking #nutritiousanddelicious #cookforfamily #nutrition #diet #lentils #lazysunday #dinner #lunch #eat #mediterraneandiet #mydietspot #mydietspotrecipes

  elenatroullidou_dietitian: "Lazy Sunday?? Not for me...
Hope you enjoyed the beautiful sunny day as I did with good friends and good food but the night is still young and when you enjoy cooking (and is mandatory 👶🏻) what better way to finish the day than to make fakes aka lentils...and fish and pasta and ...!! Lentils avec quinoa it is!!!
Happy sunday everyone xoxo
.
.
#sundays #cooking #nutritiousanddelicious #cookforfamily #nutrition #diet #lentils #lazysunday #dinner #lunch #eat #mediterraneandiet #mydietspot #mydietspotrecipes"
  76
  4
 • Μια νηστίσιμη, πεντανόστιμη συνταγή για χορτοφαγικά μπιφτέκια με μελιντζάνα! Ακόμα κι αν δεν νηστεύετε, πρέπει να την δοκιμάσετε! . Τι χρειαζόμαστε 4 μελιντζάνες 1 φλυντζάνι/α μαιντανο ψιλοκομμενο 1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο 2 τομάτες τριμμένες 4 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 φλυντζάνι/α αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 Κουταλάκι γλυκού ρίγανη αλάτι, πιπέρι . Οδηγίες 1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με αλατισμένο νερό 2. Μετά από μια ώρα τις στραγγίζουμε και τις σοτάρουμε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. 3. Με μια τρυπη...

  elenatroullidou_dietitian: "Μια νηστίσιμη, πεντανόστιμη συνταγή για χορτοφαγικά μπιφτέκια με μελιντζάνα! Ακόμα κι αν δεν νηστεύετε, πρέπει να την δοκιμάσετε!
.
Τι χρειαζόμαστε
4 μελιντζάνες
1 φλυντζάνι/α μαιντανο ψιλοκομμενο
1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο
2 τομάτες τριμμένες
4 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 φλυντζάνι/α αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 Κουταλάκι γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
.
Οδηγίες
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με αλατισμένο νερό
2. Μετά από μια ώρα τις στραγγίζουμε και τις σοτάρουμε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.
3. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σ' ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αλατοπιπερώνουμε και τα πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού.
4. Σ' ένα πιάτο στρώνουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κυλάμε τα μπιφτέκια για να καλυφθούν.
5. Τα τινάζουμε και τα βάζουμε σε λαδόχαρτο στο φούρνο στους 180 βαθμούς
.
#fasting #vegetarianrecipes #nutrition #healthylifestyle #healthyfood #aubergine #diet #vegetables #mydietspot #mydietspotrecipes #fit #foodstagram"
  28
  2
 • what is your favorite comfort food?? για εμάς σίγουρα είναι τα μακαρόνια!! ειδικά τώρα το χειμώνα, μια ζεστή μακαρονάδα με μπόλικο τυρί φαντάζει ονειρική, ηρεμεί σώμα και ψυχή...γι αυτό ονομάζετε άλλωστε φαγητο της παρηγοριάς! τι γίνεται όμως με τη διατροφή μου, δεν θα με παχύνει; εξαρτάται 📌 πόσο συχνά το τρώμε 📌πόση ποσότητα τρώμε 📌πως το εχουμε μαγειρεψει, λάδι, βούτυρο, τυριά, αλλαντικά 📌τι συνδιασμό μέρας θα κάνουμε αν η συχνότητα είναι μια φορά τη βδομάδα, η ποσότητα μας είναι μικρή, ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας με ελαιόλαδο και απαχα τυρια και αλλαντικά με φρέσ...

  elenatroullidou_dietitian: "what is your favorite comfort food?? για εμάς σίγουρα είναι τα μακαρόνια!!
ειδικά τώρα το χειμώνα, μια ζεστή μακαρονάδα με μπόλικο τυρί φαντάζει ονειρική, ηρεμεί σώμα και ψυχή...γι αυτό ονομάζετε άλλωστε φαγητο της παρηγοριάς!

τι γίνεται όμως με τη διατροφή μου, δεν θα με παχύνει;

εξαρτάται
📌 πόσο συχνά το τρώμε
📌πόση ποσότητα τρώμε
📌πως το εχουμε μαγειρεψει, λάδι, βούτυρο, τυριά, αλλαντικά
📌τι συνδιασμό μέρας θα κάνουμε

αν η συχνότητα είναι μια φορά τη βδομάδα, η ποσότητα μας είναι μικρή, ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας με ελαιόλαδο και απαχα τυρια και αλλαντικά με φρέσκα λαχανικά και επιλέξουμε το επόμενο γεύμα της ημέρας να είναι ελαφρύ, σαλάτα ή χορτοσουπα, τότε Καλή μας Απόλαυση!!!
.
#comfortfood #pasta #pastalover #forbittenfoods #noshame #balanceddiet #healthylifestyle #nutrition #noregrets #mydietspot #happyfood #everythingisok"
  47
  2
 • Ειναι μεγάλη μου χαρά και εξαιρετικη τιμή να αποτελώ μερος της ομάδας προωθησης της υγείας των παιδιών μας και της καταπολέμησης της παιδικης παχυσαρκίας στην Κύπρο! Θα ακολουθησουν σύντομα πολλές συμβουλες και διατροφικές προτάσεις καθώς και παιχνίδια που προάγουν την διατροφική εκπαίδευση! Με την @gardeniasandjasmines GREEN KID APP κοινός μας αγώνας, να βελτιώσουμε τη διατροφή των παιδιών! #letsgetkidshealthy #cyprus Ελενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist / www.mydietspot.com

  elenatroullidou_dietitian: "Ειναι μεγάλη μου χαρά και εξαιρετικη τιμή να αποτελώ μερος της ομάδας προωθησης της υγείας των παιδιών μας και της καταπολέμησης της παιδικης παχυσαρκίας στην Κύπρο! 
Θα ακολουθησουν σύντομα πολλές συμβουλες και διατροφικές προτάσεις καθώς και παιχνίδια που προάγουν την διατροφική εκπαίδευση! 
Με την @gardeniasandjasmines GREEN KID APP κοινός μας αγώνας, να βελτιώσουμε τη διατροφή των παιδιών! 
#letsgetkidshealthy #cyprus

Ελενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist / www.mydietspot.com"
  77
  2
 • Νηστεία – αποτελεί τελικά ευκαιρία να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά ή η αυξημένη πρόσληψη αμύλου οδηγεί σε πρόσληψη βάρους; Χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρεας, τα γαλακτοκομικα και τα αυγα, και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμι, τα ζυμαρικα, τα οσπρια, τα λαχανικά, τα θαλασσινα, τα φρούτα και τα λαδερά. Πόσο συμβαδίζει η νηστεία με την απώλεια βάρους; Η μείωση του σωματικού βάρους συμβαδίζει με την έννοια της νηστείας, αρκεί να μη γίνεται υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού και ελαιόλαδου...

  elenatroullidou_dietitian: "Νηστεία – αποτελεί τελικά ευκαιρία να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά ή η αυξημένη πρόσληψη αμύλου οδηγεί σε πρόσληψη βάρους;
Χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρεας, τα γαλακτοκομικα και τα αυγα, και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμι, τα ζυμαρικα, τα οσπρια, τα λαχανικά, τα θαλασσινα, τα φρούτα και τα λαδερά.
Πόσο συμβαδίζει η νηστεία με την απώλεια βάρους;
Η μείωση του σωματικού βάρους συμβαδίζει με την έννοια της νηστείας, αρκεί να μη γίνεται υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού και ελαιόλαδου. Επίσης, η θερμιδική πρόσληψη θα πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην είναι αυξημένη εν’ όψιν του γεγονότος ότι όταν κάποιος κάνει νηστεία, μπορεί να τρώει ό,τι και όσο θέλει.Η νηστεία δεν πρέπει να ακολουθείται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. άνω των σαράντα ημερών, μιας και η αποχή από ζωικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να μειώσει το ποσοστό του μυϊκού ιστού που αποτελεί το μεταβολικά ενεργό ιστό στο σώμα μας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερολης και των τριγλυκεριδιων, αφού είναι φτωχή σε ζωικο λιπος.
Μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουμε μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς
Καλή λειτουργία πεπτικού, μείωση δυσκοιλιότητας και ρύθμιση Αρτηριακής Πίεσης και γλυκόζης λόγω αυξημένης πρόσληψη φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
Θωράκιση με βιταμίνες και φλαβονοειδή, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας.
Βελτίωση καρδιακής και νευρικής λειτουργία. Tα θαλασσινά και τα ψάρια παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνιου, ω-3 και ω-6 Λιπαρών Οξέων.
Κάποιες τροφές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Το σησάμι και το ταχίνι αποτελούν πηγή ασβεστίου, αμινοξέων και ενέργειας!
.
For more info link in bio 👉🏻
.
#fasting #fastingforhealth #fastingforhealing #vegetarian #mydietspot #nutrition #health"
  15
  0
 • Happy 4rth birthday to my best and worst friend in the world! Even though you ve eaten all of my favorite shoes and glasses (!), i love you to bits! 🐶 Thank you for the long walks and kisses and unconditional love and comfort! Sorry for not blowing the candles this year, as an older brother you were a gent...next year zoupaki! . . #alexandriasbrother #myjupiter #mydog #worstdogever #bestdogever #family #mykids #loveyourdog #jupiter #amstaff #amstaffsofinstagram #amstafflove #jupiterisfour

  elenatroullidou_dietitian: "Happy 4rth birthday to my best and worst friend in the world! Even though you ve eaten all of my favorite shoes and glasses (!), i love you to bits! 🐶 Thank you for the long walks and kisses and unconditional love and comfort! Sorry for not blowing the candles this year, as an older brother you were a gent...next year zoupaki! .
.
#alexandriasbrother #myjupiter #mydog #worstdogever #bestdogever #family #mykids #loveyourdog #jupiter #amstaff #amstaffsofinstagram #amstafflove #jupiterisfour"
  83
  9
 • Thank you @charalambideschristis for all the goodies! Thank you for the healthy snacks and the effort promoting public health! . . #tokaliteromou #healthyproducts #dairy #diet #charalambideschristis #mydietspot #promotinghealth #publichealth #bio #natural #lifestyle #healthy #healthyfood

  elenatroullidou_dietitian: "Thank you @charalambideschristis for all the goodies! Thank you for the healthy snacks and the effort promoting public health! .
.
#tokaliteromou #healthyproducts #dairy #diet #charalambideschristis #mydietspot #promotinghealth #publichealth #bio #natural #lifestyle #healthy #healthyfood"
  19
  0
 • και μετά απο ακόμα ένα "δύσκολο" τριήμερο, που μπορεί να ξεφύγαμε και λίγο απο τη συνηθισμένη μας διατροφή...έχουμε ένα Πράσινο Σμούθι για "αποτοξίνωση" και απομάκρυνση της κατακράτησης υγρών!! Να μας επαναφέρει στο στόχο μας!! . . Τι χρειαζόμαστε 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού kale (λαχανιδα) 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού μάγκο 2 μετρια κομμάτια σέλινο 1 Φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι 1/4 Φλιτζάνι τσαγιού μαιντανό 1/4 φλυντζάνι/α μέντα . #detox #smoothie #smoothierecipes #greensmoothie #diet #health #nutrition #antioxidants #energy #energydrink #mydietspot

  elenatroullidou_dietitian: "και μετά απο ακόμα ένα "δύσκολο" τριήμερο, που μπορεί να ξεφύγαμε και λίγο απο τη συνηθισμένη μας διατροφή...έχουμε ένα Πράσινο Σμούθι για "αποτοξίνωση" και απομάκρυνση της κατακράτησης υγρών!! Να μας επαναφέρει στο στόχο μας!!
.
.

Τι χρειαζόμαστε

1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού kale (λαχανιδα)
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού μάγκο
2 μετρια κομμάτια σέλινο
1 Φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1/4 Φλιτζάνι τσαγιού μαιντανό
1/4 φλυντζάνι/α μέντα
.
#detox #smoothie #smoothierecipes #greensmoothie #diet #health #nutrition #antioxidants #energy #energydrink #mydietspot"
  17
  0
 • My spot on breakfast! Blueberry pancakes with oats and almond milk and a hint of honey and peanutbutter! Full of nutrients and antioxidants! A perfect day to spoil yourself! . For more healthy recipes visit www.mydietspot.com . . #blueberries #pancakes #honey #peanutbutter #healthybreakfast #antioxidants #rainyday #healthyfood #nutrition #mydietspot #mydietspotrecipes

  elenatroullidou_dietitian: "My spot on breakfast! Blueberry pancakes with oats and almond milk and a hint of honey and peanutbutter! Full of nutrients and antioxidants! A perfect day to spoil yourself! .
For more healthy recipes visit www.mydietspot.com
.
.
#blueberries #pancakes #honey #peanutbutter #healthybreakfast #antioxidants #rainyday #healthyfood #nutrition #mydietspot #mydietspotrecipes"
  33
  1