θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

ΟΛΕΣ οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρόλο που ένα άτομο μπορεί να πάσχει από ανορεξία, βουλιμία ή αδηφαγική διαταραχή, δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζει συμπεριφορές από κάθε μία από τις τρεις διαταραχές. Επίσης, δεν είναι ασύνηθες μία διατροφική διαταραχή να δίνει τη θέση της σε μία άλλη (π.χ. ένα άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία να στρέφεται στη βουλιμία, ένα άτομο που υποφέρει από αδηφαγική διαταραχή να στρέφεται στην ανορεξία). Γι ’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ που ακολουθούν, όλοι εκ των οποίων είναι σημαντικοί, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφικής διαταραχής που εσείς εμφανίζετε.

Μην πέσετε στην παγίδα της σκέψης ότι «εμφανίζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο λίγες φορές το μήνα, οπότε δεν κινδυνεύω » ή « δεν το κάνω συνέχεια, περνώ απλά υγιείς και μη υγιείς φάσεις », αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε, ούτε ότι δεν πάσχετε από μία διατροφική διαταραχή.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις Διατροφικές Διαταραχές

1. Υποσιτισμός: προκαλείται από ελλιπή σίτιση ή υπερφαγία. Η λέξη υποδηλώνει έλλειψη ενέργειας, πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ( π.χ βιταμίνης Α, ιωδίου και σιδήρου ) είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, καρδιακή προσβολή και θάνατο.

2. Αφυδάτωση: προκαλείται από τη στέρηση ή την έλλειψη των προσλαμβανόμενων στο σώμα υγρών. Ο περιορισμός τροφής / η έντονη πείνα, ο εμετός και η χρήση καθαρκτικών είναι οι βασικές αιτίες στα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, αδυναμία ή σκουρόχρωμα ούρα. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

3. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές: οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για την παραγωγή του « φυσικού ηλεκτρισμού » στο σώμα, που εξασφαλίζει την υγεία των δοντιών, των αρθρώσεων και των οστών, τις ωθήσεις των νεύρων και των μυών, των νεφρών και της καρδιάς, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα.

Έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

1. Χνούδι: (μαλακό τρίχωμα στο κάτω μέρος του προσώπου, της πλάτης και των χεριών). Οφείλεται σε έναν εσωτερικό προστατευτικό μηχανισμό του σώματος που βοηθάει το άτομο να παραμένει ζεστό κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης πείνας και κακής διατροφής και των ορμονικών διαταραχών που προκύπτουν.

2. Οίδημα: πρήξιμο των μαλακών ιστών, ως αποτέλεσμα της έντονης κατακράτησης υγρών. Είναι πιο συνηθισμένη στα πόδια και στους αστραγάλους των ατόμων με αδηφαγική διαταραχή και στην κοιλιακή χώρα των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία. (μπορεί να προκληθεί από τη χρήση καθαρκτικών και διουρητικών χαπιών).

3. Μυϊκή Ατροφία: εξασθένιση των μυών και μείωση της μυϊκής μάζας εξαιτίας της αυτοτροφοδότησης του σώματος.

4. Μειωμένη Νευρομυϊκή Λειτουργία: εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (ειδικότερα καλίου) και κακής διατροφής.

5. Αϋπνίες: προβλήματα που σχετίζονται με το να καταφέρει το άτομο να κοιμηθεί ή να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου.

6. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης : συνεχής και εξαντλητική κούραση που σχετίζεται με εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Υπερδραστηριότητα: ανικανότητα να παραμείνει το άτομο σε κατάσταση ηρεμίας

8. Πρήξιμο: στο πρόσωπο και στα μάγουλα (αποτέλεσμα του αυτό-προκαλούμενου εμετού).

9. Μελανιασμένα δάχτυλα: προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη χρήση των δαχτύλων για την πρόκληση εμετού.

10. Διάτρηση του οισοφάγου: έχει ως αιτία τον αυτό-προκαλούμενο εμετό

11. Διάτρηση Mallory – Weiss: σχετίζεται με την πρόκληση εμετού, ένα σκίσιμο του γαστρό-οισοφαγικού κόμβου.

12. Γαστρική διάτρηση: αυθόρμητη στομαχική διάβρωση, διάτρηση ή ρήξη.

13. Οισοφαγική Παλινδρόμηση – Διαταραχές της παλινδρόμησης των οξέων: Οξεία Παλινδρόμηση Διαταραχών – ορισμένα στοιχεία που εν μέρει έχουν χωνευτεί στο στομάχι, αναμειγμένα με οξύ και ένζυμα, επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του οισοφάγου, του λάρυγγα και των πνευμόνων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και των φωνητικών χορδών.

14. Παλινδρόμηση: μερικές φορές μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή, με αποτέλεσμα η τροφή να μην μπορεί καθόλου να παραμείνει και τότε θα πρέπει να αναζητείται άμεση ιατρική βοήθεια.

15. Οισοφάγος Barett’s: σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου και προκαλείται από την οισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται για μία αλλαγή στα κύτταρα εντός του οισοφάγου.

16. Καρκίνος: του λαιμού και των φωνητικών χορδών (του λάρυγγα), εξαιτίας των διαταραχών της παλινδρόμησης των οξέων.

17. Ξηρότητα του Δέρματος και των Μαλλιών, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, τριχόπτωση: Προκαλείται από την έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

18. Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση, Υπόταση: (πιο συχνή σε άτομα με ανορεξία και βουλιμία). Προκαλείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοκ.

19. Ορθοστατική Υπόταση: η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν το άτομο στέκεται όρθιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, λιποθυμία, δυνατοί χτύποι στην καρδιά και πονοκέφαλοι.

20. Υψηλή Πίεση Αίματος, Υπέρταση: (πιο συχνή στα άτομα με αδηφαγική διαταραχή) αυξημένη αρτηριακή πίεση, που υπερβαίνει τα 140 από τα 90. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αιμοφόρο αγγείο στην πίσω πλευρά του ματιού δημιουργώντας εξασθενισμένη όραση, ανωμαλίες στην πυκνότητα του καρδιακού μυ, νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη.

21. Χαμηλός αριθμός Αιμοπεταλίων ή Θρομβοπενία: προκαλείται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέως και/ή από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ενός εξασθενισμένου ανοσοποιητικού συστήματος ή ανοσοποιητικής δυσλειτουργίας.

22. Ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. α) Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπογλυκαιμία : μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στο ήπαρ ή στα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και ψυχικές αλλοιώσεις. β) Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπεργλυκαιμία : μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, σε φράξιμο του ήπατος και των νεφρών και σε προβλήματα του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. γ) Διαβήτης : υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής ινσουλίνης. Προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, υπεργλυκαιμία ή χρόνια παγκρεατίτιδα.

23. Κετοξέωση: υψηλά επίπεδα οξέων που συσσωρεύονται στο αίμα (γνωστά ως κετόνες), που προκαλούνται από την καύση του λίπους του σώματος (αντί για γλυκόζη και υδατάνθρακες), προκειμένου να έχει ενέργεια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, της υπερβολικής εκκαθάρισης, της αφυδάτωσης, της υπεργλυκαιμίας και/ή της κατάχρησης αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός διαβήτη που δεν έχει ελεχθεί ή υποβληθεί σε θεραπεία. Μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

24. Έλλειψη σιδήρου, Αναιμία: το οξυγόνο που μεταφέρει στοιχεία μέσα στο αίμα γίνεται άχρηστο και έχει σαν αποτέλεσμα την κόπωση, τη δύσπνοια, την αύξηση των λοιμώξεων και τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

25. Λοιμώξεις στα Νεφρά και Νεφρική Ανεπάρκεια: τα νεφρά ‘καθαρίζουν’ το σώμα από τα δηλητήρια, ρυθμίζουν τη συγκέντρωση οξέων και διατηρούν την ισορροπία του νερού στο σώμα. Έλλειψη βιταμινών, αφυδάτωση, λοίμωξη και χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με λοίμωξη των νεφρών, προκαλώντας τους μόνιμη βλάβη και συχνά νεφρική ανεπάρκεια.

26. Οστεοπόρωση: λέπτυνση των οστών, με μείωση της οστικής μάζας, εξαιτίας της εξάντλησης του ασβεστίου και της πρωτεΐνης των οστών, που προδιαθέτει για κατάγματα.

27. Οστεοπενία: το κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο της οστικής μάζας υποδεικνύει έλλειψη ασβεστίου και/ή βιταμίνης D και οδηγεί στην οστεοπόρωση.

28. Ορμονικές διαταραχές / ελλείψεις, που σχετίζονται με την απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για οστεοπόρωση και οστεοπενία.

29. Αρθρίτιδα (εκφυλιστική): μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις βιταμινών, όπως επίσης και από αυξημένο στρες, κυρίως στα άτομα που εμφανίζουν αδηφαγική διαταραχή.

30. Κροταφογναθικό σύνδρομο (TMJ): γενικευμένη αρθρίτιδα στην άρθρωση της κάτω γνάθου της σιαγόνας (όπου η κάτω σιαγόνα κλειδώνει με το κρανίο), δημιουργώντας πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, πονοκεφάλους και προβλήματα κατά το μάσημα, το άνοιγμα / κλείσιμο του στόματος. Η έλλειψη βιταμινών και το τρίξιμο των δοντιών (συχνά σχετίζεται με στρες) συχνά αποτελούν τις αιτίες.

31. Αμηνόρροια: απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας (λόγω της έλλειψης οιστρογόνων από τις ωοθήκες). Απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπενία και οστεοπόρωση.

32. Δέρμα που μελανιάζει εύκολα: έλλειψη βιταμινών που μειώνει την ικανότητα του σώματος να επουλώνει τις πληγές του, χαμηλή αρτηριακή πίεση και έντονη απώλεια βάρους θα έχουν σαν αποτέλεσμα το δέρμα εύκολα να μελανιάζει και να χρειάζεται αρκετό καιρό για να θεραπευτεί.

33. Οδοντικά προβλήματα, απασβέστωση των δοντιών, διάβρωση του σμάλτου, σάπισμα, ουλίτιδα: θα προκληθεί από τα οξέα και τα ένζυμα του στομάχου (από τον εμετό), από την έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D και από ορμονικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη άσκησης που αποκτούν τα δόντια από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Τα οδοντικά προβλήματα μερικές φορές σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα.

34. Ηπατική ανεπάρκεια: το ήπαρ βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τα κύτταρα και στην πέψη. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ήπαρ. Η ασιτία και η λήψη ακεταμινοφαίνη (ναρκωτικό που βρίσκεται στα περισσότερα παυσίπονα) αυξάνουν τις πιθανότητες ηπατικής βλάβης και ανεπάρκειας. Η απώλεια εμηννόροιας και η αφυδάτωση ( θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο από την μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό) και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

35. Κακή κυκλοφορία, μειωμένη καρδιακή λειτουργία, καρδιακές αρρυθμίες, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή: υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές και που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά νοσήματα ή σε καρδιακή προσβολή. Ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά ή ακόμη και θάνατο. Ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες (ειδικά η έλλειψη καλίου), αφυδάτωση, υποσιτισμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή ορθοστατική πίεση επιβραδύνουν ασυνήθιστα τον καρδιακό ρυθμό, ηλεκτρολυτικές και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, υψηλή αρτηριακή πίεση, συσσώρευση λίπους γύρω από τον καρδιακό μύ, υψηλή χοληστερόλη, μειωμένη άσκηση, λόγω έλλειψης κινητικότητας, διαβήτης και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά.

36. Υπογονιμότητα: η αδυναμία απόκτησης παιδιών. Προκαλείται από την έλλειψη εμμηνόρροιας και τις ορμονικές ανισορροπίες. Υποσιτισμός και έλλειψη βιταμινών καθιστούν ανέφικτη την εγκυμοσύνη με την πλήρη έννοια της και αυξάνουν τις πιθανότητες γέννησης ενός μωρού με γενετικές ανωμαλίες.

37. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: μία μελέτη πριν από μερικά χρόνια πρότεινε ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και ότι η ανάρρωση από τς διατροφικές διαταραχές πρέπει να περιλαμβάνεται στη θεραπεία του συνδρόμου.

38. Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη: συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου της εγκυμοσύνης, της αποβολής, του θανάτου του βρέφους ή των ήπιων ή σοβαρών χρόνιων ασθενειών σε παιδιά που έχουν γεννηθεί. (όλα οφείλονται στον υποσιτισμό, στην αφυδάτωση, την έλλειψη βιταμινών και ορμονών).

39. Κατάθλιψη: διακυμάνσεις της διάθεσης και κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν φυσιολογικοί παράγοντες, όπως ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, έλλειψη βιταμινών και ορμονών, υποσιτισμός και αφυδάτωση. Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών προκαλούν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει το άτομο πίσω στον κύκλο των διατροφικών διαταραχών (ή μπορεί να υπήρχε πριν την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών). Το στρες μέσα στην οικογένεια, η εργασία και οι σχέσεις μπορούν αποτελούν αιτίες. Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν προδιάθεση στην κατάθλιψη, βάσει του ιστορικού της οικογένειας τους. Μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

40. Χαμηλή θερμοκρασία σώματος – Υποθερμία: προκαλείται από την απώλεια του υγειούς στρώματος λίπους που λειτουργεί ως μονωτικό και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

41. Κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ακράτεια: αυξημένη ή μειωμένη εντερική δραστηριότητα.

42. Πεπτικά έλκη: προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα στομαχικών οξέων, το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.

43. Πανγκρεατίτιδα: συμβαίνει όταν τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος επιτίθενται στο πάγκρεας. Μπορεί να προκαλείται από επαναλαμβανόμενο τραύμα στο στομάχι (όπως ο εμετός), την κατανάλωση αλκοόλ ή την υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή χαπιών διαίτης.

44. Δυσκολίες στην πέψη: έλλειψη ενζύμων του πεπτικού συστήματος θα οδηγήσει στην αδυναμία του οργανισμού της σωστής πέψης της τροφής και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσαπορρόφησης, υποσιτισμό και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες.

45. Αδυναμία και κόπωση: προκαλείται από τις φτωχές διατροφικές συνήθειες, τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, τις ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, την κατάθλιψη, τον υποσιτισμό, τα καρδιακά προβλήματα.

46. Επιληπτικές κρίσεις: αυξημένος κίνδυνος στα άτομα με ανορεξία και βουλιμία, που μπορεί να προκληθεί λόγω της αφυδάτωσης. Είναι επίσης δυνατό να παίζουν ρόλο οι βλάβες στον εγκέφαλο που προκλήθηκαν από τον μακροχρόνιο υποσιτισμό και η έλλειψη οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα.

47. Θάνατος: προκαλείται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω ή από οποιονδήποτε συνδυασμό τους:

· Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια

· Κατάρρευση των πνευμόνων

· Εσωτερική αιμορραγία

· Εγκεφαλικό επεισόδιο

· Νεφρική ανεπάρκεια

· Ηπατική ανεπάρκεια

· Πανγκρεατίτιδα

· Γαστρική διάτρηση

· Διάτρητο έλκος

· Κατάθλιψη

· Αυτοκτονία

Απάντησε ή σχολίασε:

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram
 • The concept of detoxification consists of eating fruits and vegetables and their respective juices, as well as drinks rich in antioxidants. Green Matcha Tea is a drink well known for the benefits for detoxification and for increasing metabolism, the rate at which our body burns fat, resulting in a faster weight loss. Consuming 2-3 doses of Matcha daily (1 dose: 1/2 teaspoon), you greatly boost your weight loss effort. Plus: Green Matcha Tea has other health and body benefits such as making the skin shiny and youthful, giving energy for 4-6 hours and enhancing concentration and spiritual clarity! Indicative program of detoxification – removal of meat for 7 days Monday Breakfast: ½ cup milk without lactose with 1 cup breakfast cereal, 2 tablespoons flaxseeds (rich source of omega-3), ½ teaspoon Matcha powder (rich in antioxidants) Snack: 1 cup of Matcha, juice from 1/2 lemon, 2-3 mint leaves (optional ½ teaspoon honey) Lunch: 2 cups green beans with tomatoes, 1 tablespoon olive oil, 2 slices of whol...

  elenatroullidou: "The concept of detoxification consists of eating fruits and vegetables and their respective juices, as well as drinks rich in antioxidants. Green Matcha Tea is a drink well known for the benefits for detoxification and for increasing metabolism, the rate at which our body burns fat, resulting in a faster weight loss.
Consuming 2-3 doses of Matcha daily (1 dose: 1/2 teaspoon), you greatly boost your weight loss effort. Plus: Green Matcha Tea has other health and body benefits such as making the skin shiny and youthful, giving energy for 4-6 hours and enhancing concentration and spiritual clarity!
Indicative program of detoxification – removal of meat for 7 days

Monday

Breakfast: ½ cup milk without lactose with 1 cup breakfast cereal, 2 tablespoons flaxseeds (rich source of omega-3), ½ teaspoon Matcha powder (rich in antioxidants)

Snack: 1 cup of Matcha, juice from 1/2 lemon, 2-3 mint leaves (optional ½ teaspoon honey)

Lunch: 2 cups green beans with tomatoes, 1 tablespoon olive oil, 2 slices of wholemeal toast and 2 tablespoons yoghurt 0-2%

Afternoon: 2 oat cookies with honey and ½ banana

Dinner: 1 Cretan rusk (dako) with grated tomato, low fat feta cheese (70g) 1 tablespoon olive oil

Before bedtime: carrots (rich in carotene) with 2 tablespoons yoghurt

Tuesday

Breakfast: 1 cup Matcha (1/2 teaspoon Matcha powder), with ½ lemon juice, 2-3 mint leaves (optional ½ tablespoon honey)
1 slice multi-grain bread, 1 teaspoon honey and 30 gr goat cheese

Snack: 1 cup fruit salad

Lunch: 150 gr salmon with 2 cups grilled or boiled vegetables and 1 tablespoon soup olive oil

Afternoon: 2 oatmeal cookies and a glass of iced Matcha tea

Dinner: 1 boiled egg and 2 egg whites, salad with raw vegetables,1 tablespoon olive oil and 2 wholemeal toasts

Before bedtime: tomatoes (rich in lycopene) and 2 wholemeal toasts

Wednesday

Breakfast: 1 slice of mulled wheat bread with 60 gr fresh anari cheese

Snack: 100 gr low fat yogurt, 2 tablespoons berries and ½ teaspoon matcha powder (activates metabolism)

Lunch: 1.5 cups legumes, salad with 1 tablespoon olive oil, 2 wholemeal toasts and 1 small tin tuna in water

Afternoon: 4 pieces of dark chocolate Read more @evzin_bio"
  18
  0
 • Καθε εποχή του χρόνου παράγονται φρούτα τα οποία εξυπηρετούν ακριβώς τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι αποτελούν μια δροσερή επιλογή μέσα στον καύσωνα, καθώς είναι πλούσια σε νερό (80 – 94%), ενώ δεν περιέχουν λίπος και χοληστερόλη. Χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, αρώματα και γεύση. Επειδή είναι περισσότερο γλυκά και εύγευστα από αυτά που παράγονται σε διαφορετικές εποχές, επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι «παχυντικά», δηλαδή ότι έχουν περισσότερες θερμίδες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει ενώ αντίθετα τα φρούτα, εκτός τ...

  elenatroullidou: "Καθε εποχή του χρόνου παράγονται φρούτα τα οποία εξυπηρετούν ακριβώς τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι αποτελούν μια δροσερή επιλογή μέσα στον καύσωνα, καθώς είναι πλούσια σε νερό (80 – 94%), ενώ δεν περιέχουν λίπος και χοληστερόλη. Χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, αρώματα και γεύση. Επειδή είναι περισσότερο γλυκά και εύγευστα από αυτά που παράγονται σε διαφορετικές εποχές, επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι «παχυντικά», δηλαδή ότι έχουν περισσότερες θερμίδες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει ενώ αντίθετα τα φρούτα, εκτός των βιταμινών, περιέχουν ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και διάφορες άλλες απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού ουσίες που συμβάλλουν στη πρόληψη πολλών νοσημάτων.
Ας δούμε ένα -ένα τα σημαντικότερα καλοκαιρινά φρούτα:
ΚΑΡΠΟΥΖΙ:
Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Πλούσιο σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ έχει και ήπια διουρητική δράση. Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο. Δε θα πρέπει να ξεγελάει όμως η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους μας. Αποδίδει 21 θερμίδες / 100 γρ. 
ΠΕΠΟΝΙ:
Μαζί με το καρπούζι αποτελούν τα «αντίδοτα» της ζέστης. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών: βιταμίνης C, β-καροτένιο, βιταμίνη Β6, καθώς και καλίου. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία. Για πολλά άτομα όμως είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από αυτά. Αποδίδει 21 θερμίδες / 100 γρ.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ:
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και χαρίζουν το κόκκινο χρώμα στις φράουλες. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ενώ έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς της σε Βιταμίνης C και καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από την οστεοπορωση"
  38
  0
 • Η γέννηση ενός μωρού είναι σίγουρα ένα θαύμα της ζωής και μοναδική στιγμή για τη γυναίκα, αποτελεί όμως και επαναφορά στην πραγματικότητα και υπενθύμιση ότι το αγαπημένο σας skinnyjean περιμένει στη ντουλάπα. Και μαζί με το νεογέννητο, έρχεται και πλήθος ερωτήσεων: Να θηλάσω; Μπορεί ο θηλασμός να μου προσθέσει κιλά; Αν κάνω δίαιτα μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος; Μπορώ να κάνω δίαιτα και να αντέξω το ωράριο ενός βρέφους; Είμαι έτοιμη ψυχολογικά; . . http://www.mydietspot.com/pregnancy-breast-feeding/ . . . #pregnancy #weightloss #breastfeeding #newmama #newborn #nutrition #healthymama #mydietspot

  elenatroullidou: "Η γέννηση ενός μωρού είναι σίγουρα ένα θαύμα της ζωής και μοναδική στιγμή για τη γυναίκα, αποτελεί όμως και επαναφορά στην πραγματικότητα και υπενθύμιση ότι το αγαπημένο σας skinnyjean περιμένει στη ντουλάπα.
Και μαζί με το νεογέννητο, έρχεται και πλήθος ερωτήσεων:
Να θηλάσω; Μπορεί ο θηλασμός να μου προσθέσει κιλά;
Αν κάνω δίαιτα μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος;
Μπορώ να κάνω δίαιτα και να αντέξω το ωράριο ενός βρέφους;
Είμαι έτοιμη ψυχολογικά;
.
.

http://www.mydietspot.com/pregnancy-breast-feeding/
.
.
.
#pregnancy #weightloss #breastfeeding #newmama #newborn #nutrition #healthymama #mydietspot"
  14
  0
 • Επιστροφή στη ρουτίνα μετά από τις Άγιες Μέρες του Πάσχα….πέτυχαν οι φλαούνες; τιμήσαμε τον οβελία και το αρνάκι; Αυριο στις 09:00 στο @protoselido_sigmatv με τους πολυαγαπημένους ανδρεα δημητροπουλου @charoula_alexi @gavriella_zartila ❤️ Ας δούμε πως θα απαλλαγούμε από τα κιλά του Πάσχα!! #easter #nutrition #diet #holidaynutrition #easterdiet #weightloss #mydietspot #health #healthyfood #cyprus

  elenatroullidou: "Επιστροφή στη ρουτίνα μετά από τις Άγιες Μέρες του Πάσχα….πέτυχαν οι φλαούνες; τιμήσαμε τον οβελία και το αρνάκι; 
Αυριο στις 09:00 στο @protoselido_sigmatv με τους πολυαγαπημένους ανδρεα δημητροπουλου @charoula_alexi @gavriella_zartila ❤️ Ας δούμε πως θα απαλλαγούμε από τα κιλά του Πάσχα!! #easter #nutrition #diet #holidaynutrition #easterdiet #weightloss #mydietspot #health #healthyfood #cyprus"
  65
  2
 • Ευχαριστώ το @destination_fitness_cy Destination Fitness για την πρόσκληση στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο των μελών, μέσω μιας σύγχρονης, γρήγορης, αξιόπιστης συσκευής λιπομέτρησης!! τα αποτελέσματα ....θεαματικά!! This new body analysis device and this app by ONESMARTDIET tell you within 30 seconds, everywhere and at all times, your body fat percentage, calories burned, your muscle mass, and much more. And that with an accuracy of 98.8 %, cheaper, faster and easier than ever before....! @science.technologies SCIENCE TECHNOLOGIES @one.smart.diet Onesmartdiet for info pm :)

  elenatroullidou: "Ευχαριστώ το @destination_fitness_cy Destination Fitness για την πρόσκληση στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο των μελών, μέσω μιας σύγχρονης, γρήγορης, αξιόπιστης συσκευής λιπομέτρησης!! τα αποτελέσματα ....θεαματικά!! This new body analysis device and this app by ONESMARTDIET tell you within 30 seconds, everywhere and at all times, your body fat percentage, calories burned, your muscle mass, and much more. And that with an accuracy of 98.8 %, cheaper, faster and easier than ever before....! @science.technologies SCIENCE TECHNOLOGIES @one.smart.diet Onesmartdiet 
for info pm :)"
  27
  0
 • Στις Χρυσες Συνταγές με την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Ελενα Τρουλλίδου - mydietspot Health & Weight Loss Center, αναλύουμε τη θρεπτική αξία των τυριών. Πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας; Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέχουμε οταν επιλέγουμε ένα τυρί; Πώς προστατεύει τον οργανισμό μας; Μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;; με την αγαπημένη μου @aggelanikiforou28 https://youtu.be/kmO_Ty_M0f8 #cheese #diet #health #nutrition #nutritionist #dietitian #fat #foodlabels #mydietspot #xrysessyntages

  elenatroullidou: "Στις Χρυσες Συνταγές με την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Ελενα Τρουλλίδου - mydietspot Health & Weight Loss Center, αναλύουμε τη θρεπτική αξία των τυριών. 
Πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας;
Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέχουμε οταν επιλέγουμε ένα τυρί;
Πώς προστατεύει τον οργανισμό μας;
Μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;; με την αγαπημένη μου @aggelanikiforou28 
https://youtu.be/kmO_Ty_M0f8 
#cheese #diet #health #nutrition #nutritionist #dietitian #fat #foodlabels #mydietspot #xrysessyntages"
  56
  0
 • Τι χρειαζόμαστε 5 φλυντζάνι/α αλεύρι φαρίνα 3 Κουταλάκι γλυκού baking powder 1/2 φλυντζάνι/α ελαιόλαδο 1 1/2 φλυντζάνι/α φρέσκο χυμό πορτοκάλι 150 Γραμμάριο/α ελιές μαύρες δυόσμο Οδηγίες 1. σε ένα μπωλ βάζω το αλεύρι με το Baking powder, προσθέτω το ελαιόλαδο και πλάθω 2. προσθέτω το χυμό πορτοκάλι και πλάθω τη ζύμη 3. αφού πλάσω καλά τη ζύμη προσθέτω τις ελιές κομμένες και το δυόσμο 4. προσθέτω τη ζύμη μου σε μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος αφού έχω λαδώσει με 1 Κουταλιά ελαιόλαδο 5. ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά . . . #mediterraneandiet #fasting #olive #olivepie #olivemagrecip...

  elenatroullidou: "Τι χρειαζόμαστε

5 φλυντζάνι/α αλεύρι φαρίνα
3 Κουταλάκι γλυκού baking powder
1/2 φλυντζάνι/α ελαιόλαδο
1 1/2 φλυντζάνι/α φρέσκο χυμό πορτοκάλι
150 Γραμμάριο/α ελιές μαύρες
δυόσμο 
Οδηγίες

1. σε ένα μπωλ βάζω το αλεύρι με το Baking powder, προσθέτω το ελαιόλαδο και πλάθω
2. προσθέτω το χυμό πορτοκάλι και πλάθω τη ζύμη
3. αφού πλάσω καλά τη ζύμη προσθέτω τις ελιές κομμένες και το δυόσμο
4. προσθέτω τη ζύμη μου σε μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος αφού έχω λαδώσει με 1 Κουταλιά ελαιόλαδο
5. ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά
.
.
.
#mediterraneandiet #fasting #olive #olivepie #olivemagrecipes #pies #healthyfood #healthyrecipes #vegetarianrecipes #vegetarian #vegan #veganrecipes #nutrition #diet #mydietspot"
  37
  6
 • Γι αυτό σας λέω.... μην ζυγίζεστε!!! Τα κιλά είναι απλά ενα νούμερο, δεν κυκλοφοράμε με ζυγαριές στο χέρι, ουτε τα ρούχα σας λένε ζυγίσου πρώτα πριν με δοκιμάσεις!!! Το βάρος από μόνο του δεν δίνει μια καθαρή ένδειξη καλής υγείας ή απεικόνιση της προόδου σας αν κάνετε δίαιτα ή ασκείστε συχνά. Η μέτρηση με έναν αναλυτή σωματικής σύστασης σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας πληροφορίες όπως το βάρος, ύψος, φύλο και ηλικία, σας δίνει την πραγματική εικόνα παρέχοντας ουσιαστική πληροφόρηση για το σώμα σας και πώς αυτό αλλάζει. http://www.mydietspot.com/m%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7/anal...

  elenatroullidou: "Γι αυτό σας λέω.... μην ζυγίζεστε!!! Τα κιλά είναι απλά ενα νούμερο, δεν κυκλοφοράμε με ζυγαριές στο χέρι, ουτε τα ρούχα σας λένε ζυγίσου πρώτα πριν με δοκιμάσεις!!! Το βάρος από μόνο του δεν δίνει μια καθαρή ένδειξη καλής υγείας ή απεικόνιση της προόδου σας αν κάνετε δίαιτα ή ασκείστε συχνά. 
Η μέτρηση με έναν αναλυτή σωματικής σύστασης σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας πληροφορίες όπως το βάρος, ύψος, φύλο και ηλικία, σας δίνει την πραγματική εικόνα παρέχοντας ουσιαστική πληροφόρηση για το σώμα σας και πώς αυτό αλλάζει.

http://www.mydietspot.com/m%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7/analisis-lipometrisi/ .
.
.
#bodycomposition #bodyfat #bodymass #bodywater #bodyanalyses #inbody #fatpercentage #leanmusclemass #mydietspot #cyprus"
  22
  0
 • Μια νηστίσιμη χορτοφαγική συνταγή και όχι μόνο, εύκολη, νόστιμη και διαφορετική! Δοκιμάστε την με μόνο 240 θερμίδες!! 6 μανιτάρια Portobello 4 Κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο 2 πράσα σε λεπτές φέτες 6 σκελίδα(ες) σκόρδο λιωμένες 1 1/2 Κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 450 Γραμμάριο/α baby σπανάκι φρέσκο 2 Κουταλιά σούπας κουκουνάρι 1 φλυντζάνι/α πληγούρι 2 Κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού 2 Κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού Προθέρμανε το φούρνο στους 200 ° C. 2. Ψέκασε ένα ταψί με σπρέι μαγειρικής. 3. Ψέκασε την επιφάνεια των μανιταριών με σπρέι μαγειρικής και πασπάλισε με α...

  elenatroullidou: "Μια νηστίσιμη χορτοφαγική συνταγή και όχι μόνο, εύκολη, νόστιμη και διαφορετική! Δοκιμάστε την με μόνο 240 θερμίδες!! 6 μανιτάρια Portobello
4 Κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο
2 πράσα σε λεπτές φέτες
6 σκελίδα(ες) σκόρδο λιωμένες
1 1/2 Κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
450 Γραμμάριο/α baby σπανάκι φρέσκο
2 Κουταλιά σούπας κουκουνάρι
1 φλυντζάνι/α πληγούρι
2 Κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
2 Κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 ° C.
2. Ψέκασε ένα ταψί με σπρέι μαγειρικής.
3. Ψέκασε την επιφάνεια των μανιταριών με σπρέι μαγειρικής και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι.
4. Βάλε τα μανιτάρια προς τα κάτω στο ταψί.
5. Ψήσε 10 λεπτά ή μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν.
6. Γύρισε τα μανιτάρια από την άλλη πλευρά.
7. Παράλληλα, ζέστανε 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
8. Πρόσθεσε τα πράσα, το σκόρδο, το θυμάρι και σόταρε τα 4 λεπτά.
9. Πρόσθεσε 2 μεγάλες χούφτες σπανάκι και μαγείρεψε 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
10. Γέμισε τα μανιτάρια με το μείγμα από σπανάκι, πιέζοντας τη γέμιση ελαφρά προς τα κάτω με το κουτάλι.
11. Ψήσε για 25 λεπτά.
12. Μαγείρεψε το πληγούρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέσα σε αλατισμένο νερό που βράζει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
13. Στράγγιξε και βάλ' το σε ένα μεγάλο μπολ.
14. Ανακάτεψε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
15. Σέρβιρε τα μανιτάρια με μία κουταλιά πληγούρι (1/2 φλιτζάνι) πάνω από κάθε μανιτάρι."
  20
  0
 • Μεσογειακά Superfood!!! 🍇🥗🍴 Είναι καλύτερα τα μεσογειακά τρόφιμα από τα διαδεδομένα superfood που κυκλοφορούν; Στις Χρυσές Συνταγές ΡΙΚ με την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Elena Troullidou mydietspot Health & Weight Loss Center και τις αγαπημένες Angeliki Nikiforou και Galatia Pamboridis Υπάρχει βουνό αποδείξεων ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των περισσότερων χρόνιων νοσημάτων μέχρι και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Πως θωρακίζουν τον οργανισμό μας το ελαιόλαδο, η σταφίδα, τα αμύγδαλα, το κεφιρ;; . . https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=QdwK6-DIA5I . . #superfood #mediterraneandiet #nutrition #diet #en...

  elenatroullidou: "Μεσογειακά Superfood!!! 🍇🥗🍴
Είναι καλύτερα τα μεσογειακά τρόφιμα από τα διαδεδομένα superfood που κυκλοφορούν; 
Στις Χρυσές Συνταγές ΡΙΚ με την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Elena Troullidou mydietspot Health & Weight Loss Center και τις αγαπημένες Angeliki Nikiforou και Galatia Pamboridis

Υπάρχει βουνό αποδείξεων ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των περισσότερων χρόνιων νοσημάτων μέχρι και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Πως θωρακίζουν τον οργανισμό μας το ελαιόλαδο, η σταφίδα, τα αμύγδαλα, το κεφιρ;;
.
.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=QdwK6-DIA5I
.
.
#superfood #mediterraneandiet #nutrition #diet #energy #health #boosters #oliveoil #raisins #kefir #pomegranate #natural #lifestyle"
  57
  0