θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

ΟΛΕΣ οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρόλο που ένα άτομο μπορεί να πάσχει από ανορεξία, βουλιμία ή αδηφαγική διαταραχή, δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζει συμπεριφορές από κάθε μία από τις τρεις διαταραχές. Επίσης, δεν είναι ασύνηθες μία διατροφική διαταραχή να δίνει τη θέση της σε μία άλλη (π.χ. ένα άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία να στρέφεται στη βουλιμία, ένα άτομο που υποφέρει από αδηφαγική διαταραχή να στρέφεται στην ανορεξία). Γι ’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ που ακολουθούν, όλοι εκ των οποίων είναι σημαντικοί, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφικής διαταραχής που εσείς εμφανίζετε.

Μην πέσετε στην παγίδα της σκέψης ότι «εμφανίζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο λίγες φορές το μήνα, οπότε δεν κινδυνεύω » ή « δεν το κάνω συνέχεια, περνώ απλά υγιείς και μη υγιείς φάσεις », αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε, ούτε ότι δεν πάσχετε από μία διατροφική διαταραχή.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις Διατροφικές Διαταραχές

1. Υποσιτισμός: προκαλείται από ελλιπή σίτιση ή υπερφαγία. Η λέξη υποδηλώνει έλλειψη ενέργειας, πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ( π.χ βιταμίνης Α, ιωδίου και σιδήρου ) είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, καρδιακή προσβολή και θάνατο.

2. Αφυδάτωση: προκαλείται από τη στέρηση ή την έλλειψη των προσλαμβανόμενων στο σώμα υγρών. Ο περιορισμός τροφής / η έντονη πείνα, ο εμετός και η χρήση καθαρκτικών είναι οι βασικές αιτίες στα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, αδυναμία ή σκουρόχρωμα ούρα. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

3. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές: οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για την παραγωγή του « φυσικού ηλεκτρισμού » στο σώμα, που εξασφαλίζει την υγεία των δοντιών, των αρθρώσεων και των οστών, τις ωθήσεις των νεύρων και των μυών, των νεφρών και της καρδιάς, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα.

Έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

1. Χνούδι: (μαλακό τρίχωμα στο κάτω μέρος του προσώπου, της πλάτης και των χεριών). Οφείλεται σε έναν εσωτερικό προστατευτικό μηχανισμό του σώματος που βοηθάει το άτομο να παραμένει ζεστό κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης πείνας και κακής διατροφής και των ορμονικών διαταραχών που προκύπτουν.

2. Οίδημα: πρήξιμο των μαλακών ιστών, ως αποτέλεσμα της έντονης κατακράτησης υγρών. Είναι πιο συνηθισμένη στα πόδια και στους αστραγάλους των ατόμων με αδηφαγική διαταραχή και στην κοιλιακή χώρα των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία. (μπορεί να προκληθεί από τη χρήση καθαρκτικών και διουρητικών χαπιών).

3. Μυϊκή Ατροφία: εξασθένιση των μυών και μείωση της μυϊκής μάζας εξαιτίας της αυτοτροφοδότησης του σώματος.

4. Μειωμένη Νευρομυϊκή Λειτουργία: εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (ειδικότερα καλίου) και κακής διατροφής.

5. Αϋπνίες: προβλήματα που σχετίζονται με το να καταφέρει το άτομο να κοιμηθεί ή να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου.

6. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης : συνεχής και εξαντλητική κούραση που σχετίζεται με εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Υπερδραστηριότητα: ανικανότητα να παραμείνει το άτομο σε κατάσταση ηρεμίας

8. Πρήξιμο: στο πρόσωπο και στα μάγουλα (αποτέλεσμα του αυτό-προκαλούμενου εμετού).

9. Μελανιασμένα δάχτυλα: προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη χρήση των δαχτύλων για την πρόκληση εμετού.

10. Διάτρηση του οισοφάγου: έχει ως αιτία τον αυτό-προκαλούμενο εμετό

11. Διάτρηση Mallory – Weiss: σχετίζεται με την πρόκληση εμετού, ένα σκίσιμο του γαστρό-οισοφαγικού κόμβου.

12. Γαστρική διάτρηση: αυθόρμητη στομαχική διάβρωση, διάτρηση ή ρήξη.

13. Οισοφαγική Παλινδρόμηση – Διαταραχές της παλινδρόμησης των οξέων: Οξεία Παλινδρόμηση Διαταραχών – ορισμένα στοιχεία που εν μέρει έχουν χωνευτεί στο στομάχι, αναμειγμένα με οξύ και ένζυμα, επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του οισοφάγου, του λάρυγγα και των πνευμόνων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και των φωνητικών χορδών.

14. Παλινδρόμηση: μερικές φορές μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή, με αποτέλεσμα η τροφή να μην μπορεί καθόλου να παραμείνει και τότε θα πρέπει να αναζητείται άμεση ιατρική βοήθεια.

15. Οισοφάγος Barett’s: σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου και προκαλείται από την οισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται για μία αλλαγή στα κύτταρα εντός του οισοφάγου.

16. Καρκίνος: του λαιμού και των φωνητικών χορδών (του λάρυγγα), εξαιτίας των διαταραχών της παλινδρόμησης των οξέων.

17. Ξηρότητα του Δέρματος και των Μαλλιών, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, τριχόπτωση: Προκαλείται από την έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

18. Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση, Υπόταση: (πιο συχνή σε άτομα με ανορεξία και βουλιμία). Προκαλείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοκ.

19. Ορθοστατική Υπόταση: η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν το άτομο στέκεται όρθιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, λιποθυμία, δυνατοί χτύποι στην καρδιά και πονοκέφαλοι.

20. Υψηλή Πίεση Αίματος, Υπέρταση: (πιο συχνή στα άτομα με αδηφαγική διαταραχή) αυξημένη αρτηριακή πίεση, που υπερβαίνει τα 140 από τα 90. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αιμοφόρο αγγείο στην πίσω πλευρά του ματιού δημιουργώντας εξασθενισμένη όραση, ανωμαλίες στην πυκνότητα του καρδιακού μυ, νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη.

21. Χαμηλός αριθμός Αιμοπεταλίων ή Θρομβοπενία: προκαλείται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέως και/ή από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ενός εξασθενισμένου ανοσοποιητικού συστήματος ή ανοσοποιητικής δυσλειτουργίας.

22. Ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. α) Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπογλυκαιμία : μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στο ήπαρ ή στα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και ψυχικές αλλοιώσεις. β) Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπεργλυκαιμία : μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, σε φράξιμο του ήπατος και των νεφρών και σε προβλήματα του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. γ) Διαβήτης : υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής ινσουλίνης. Προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, υπεργλυκαιμία ή χρόνια παγκρεατίτιδα.

23. Κετοξέωση: υψηλά επίπεδα οξέων που συσσωρεύονται στο αίμα (γνωστά ως κετόνες), που προκαλούνται από την καύση του λίπους του σώματος (αντί για γλυκόζη και υδατάνθρακες), προκειμένου να έχει ενέργεια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, της υπερβολικής εκκαθάρισης, της αφυδάτωσης, της υπεργλυκαιμίας και/ή της κατάχρησης αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός διαβήτη που δεν έχει ελεχθεί ή υποβληθεί σε θεραπεία. Μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

24. Έλλειψη σιδήρου, Αναιμία: το οξυγόνο που μεταφέρει στοιχεία μέσα στο αίμα γίνεται άχρηστο και έχει σαν αποτέλεσμα την κόπωση, τη δύσπνοια, την αύξηση των λοιμώξεων και τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

25. Λοιμώξεις στα Νεφρά και Νεφρική Ανεπάρκεια: τα νεφρά ‘καθαρίζουν’ το σώμα από τα δηλητήρια, ρυθμίζουν τη συγκέντρωση οξέων και διατηρούν την ισορροπία του νερού στο σώμα. Έλλειψη βιταμινών, αφυδάτωση, λοίμωξη και χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με λοίμωξη των νεφρών, προκαλώντας τους μόνιμη βλάβη και συχνά νεφρική ανεπάρκεια.

26. Οστεοπόρωση: λέπτυνση των οστών, με μείωση της οστικής μάζας, εξαιτίας της εξάντλησης του ασβεστίου και της πρωτεΐνης των οστών, που προδιαθέτει για κατάγματα.

27. Οστεοπενία: το κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο της οστικής μάζας υποδεικνύει έλλειψη ασβεστίου και/ή βιταμίνης D και οδηγεί στην οστεοπόρωση.

28. Ορμονικές διαταραχές / ελλείψεις, που σχετίζονται με την απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για οστεοπόρωση και οστεοπενία.

29. Αρθρίτιδα (εκφυλιστική): μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις βιταμινών, όπως επίσης και από αυξημένο στρες, κυρίως στα άτομα που εμφανίζουν αδηφαγική διαταραχή.

30. Κροταφογναθικό σύνδρομο (TMJ): γενικευμένη αρθρίτιδα στην άρθρωση της κάτω γνάθου της σιαγόνας (όπου η κάτω σιαγόνα κλειδώνει με το κρανίο), δημιουργώντας πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, πονοκεφάλους και προβλήματα κατά το μάσημα, το άνοιγμα / κλείσιμο του στόματος. Η έλλειψη βιταμινών και το τρίξιμο των δοντιών (συχνά σχετίζεται με στρες) συχνά αποτελούν τις αιτίες.

31. Αμηνόρροια: απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας (λόγω της έλλειψης οιστρογόνων από τις ωοθήκες). Απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπενία και οστεοπόρωση.

32. Δέρμα που μελανιάζει εύκολα: έλλειψη βιταμινών που μειώνει την ικανότητα του σώματος να επουλώνει τις πληγές του, χαμηλή αρτηριακή πίεση και έντονη απώλεια βάρους θα έχουν σαν αποτέλεσμα το δέρμα εύκολα να μελανιάζει και να χρειάζεται αρκετό καιρό για να θεραπευτεί.

33. Οδοντικά προβλήματα, απασβέστωση των δοντιών, διάβρωση του σμάλτου, σάπισμα, ουλίτιδα: θα προκληθεί από τα οξέα και τα ένζυμα του στομάχου (από τον εμετό), από την έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D και από ορμονικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη άσκησης που αποκτούν τα δόντια από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Τα οδοντικά προβλήματα μερικές φορές σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα.

34. Ηπατική ανεπάρκεια: το ήπαρ βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τα κύτταρα και στην πέψη. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ήπαρ. Η ασιτία και η λήψη ακεταμινοφαίνη (ναρκωτικό που βρίσκεται στα περισσότερα παυσίπονα) αυξάνουν τις πιθανότητες ηπατικής βλάβης και ανεπάρκειας. Η απώλεια εμηννόροιας και η αφυδάτωση ( θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο από την μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό) και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

35. Κακή κυκλοφορία, μειωμένη καρδιακή λειτουργία, καρδιακές αρρυθμίες, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή: υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές και που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά νοσήματα ή σε καρδιακή προσβολή. Ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά ή ακόμη και θάνατο. Ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες (ειδικά η έλλειψη καλίου), αφυδάτωση, υποσιτισμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή ορθοστατική πίεση επιβραδύνουν ασυνήθιστα τον καρδιακό ρυθμό, ηλεκτρολυτικές και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, υψηλή αρτηριακή πίεση, συσσώρευση λίπους γύρω από τον καρδιακό μύ, υψηλή χοληστερόλη, μειωμένη άσκηση, λόγω έλλειψης κινητικότητας, διαβήτης και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά.

36. Υπογονιμότητα: η αδυναμία απόκτησης παιδιών. Προκαλείται από την έλλειψη εμμηνόρροιας και τις ορμονικές ανισορροπίες. Υποσιτισμός και έλλειψη βιταμινών καθιστούν ανέφικτη την εγκυμοσύνη με την πλήρη έννοια της και αυξάνουν τις πιθανότητες γέννησης ενός μωρού με γενετικές ανωμαλίες.

37. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: μία μελέτη πριν από μερικά χρόνια πρότεινε ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και ότι η ανάρρωση από τς διατροφικές διαταραχές πρέπει να περιλαμβάνεται στη θεραπεία του συνδρόμου.

38. Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη: συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου της εγκυμοσύνης, της αποβολής, του θανάτου του βρέφους ή των ήπιων ή σοβαρών χρόνιων ασθενειών σε παιδιά που έχουν γεννηθεί. (όλα οφείλονται στον υποσιτισμό, στην αφυδάτωση, την έλλειψη βιταμινών και ορμονών).

39. Κατάθλιψη: διακυμάνσεις της διάθεσης και κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν φυσιολογικοί παράγοντες, όπως ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, έλλειψη βιταμινών και ορμονών, υποσιτισμός και αφυδάτωση. Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών προκαλούν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει το άτομο πίσω στον κύκλο των διατροφικών διαταραχών (ή μπορεί να υπήρχε πριν την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών). Το στρες μέσα στην οικογένεια, η εργασία και οι σχέσεις μπορούν αποτελούν αιτίες. Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν προδιάθεση στην κατάθλιψη, βάσει του ιστορικού της οικογένειας τους. Μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

40. Χαμηλή θερμοκρασία σώματος – Υποθερμία: προκαλείται από την απώλεια του υγειούς στρώματος λίπους που λειτουργεί ως μονωτικό και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

41. Κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ακράτεια: αυξημένη ή μειωμένη εντερική δραστηριότητα.

42. Πεπτικά έλκη: προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα στομαχικών οξέων, το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.

43. Πανγκρεατίτιδα: συμβαίνει όταν τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος επιτίθενται στο πάγκρεας. Μπορεί να προκαλείται από επαναλαμβανόμενο τραύμα στο στομάχι (όπως ο εμετός), την κατανάλωση αλκοόλ ή την υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή χαπιών διαίτης.

44. Δυσκολίες στην πέψη: έλλειψη ενζύμων του πεπτικού συστήματος θα οδηγήσει στην αδυναμία του οργανισμού της σωστής πέψης της τροφής και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσαπορρόφησης, υποσιτισμό και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες.

45. Αδυναμία και κόπωση: προκαλείται από τις φτωχές διατροφικές συνήθειες, τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, τις ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, την κατάθλιψη, τον υποσιτισμό, τα καρδιακά προβλήματα.

46. Επιληπτικές κρίσεις: αυξημένος κίνδυνος στα άτομα με ανορεξία και βουλιμία, που μπορεί να προκληθεί λόγω της αφυδάτωσης. Είναι επίσης δυνατό να παίζουν ρόλο οι βλάβες στον εγκέφαλο που προκλήθηκαν από τον μακροχρόνιο υποσιτισμό και η έλλειψη οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα.

47. Θάνατος: προκαλείται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω ή από οποιονδήποτε συνδυασμό τους:

· Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια

· Κατάρρευση των πνευμόνων

· Εσωτερική αιμορραγία

· Εγκεφαλικό επεισόδιο

· Νεφρική ανεπάρκεια

· Ηπατική ανεπάρκεια

· Πανγκρεατίτιδα

· Γαστρική διάτρηση

· Διάτρητο έλκος

· Κατάθλιψη

· Αυτοκτονία

Απάντησε ή σχολίασε:

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Μετά απο τόση κρεατοφαγία της χθεσινής μέρας, σήμερα προτείνουμε μια γλυκιά καροτόσουπα χωρίς πατάτα! Πανεύκολη πεντανόστιμη και χορταστική! 🥣🍲🥕🥕 . Δοκιμάστε την με παραλλαγή προσθέτωντας καπνιστή γαλοπούλα σαν γαρνιτούρα και θα γλείφετε τα κουτάλια! . Τι χρειαζόμαστε 4 Καρότα καθαρισμένα τριμμένα 1 Κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο 1 Κουταλιά σούπας μαργαρινη 3 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 2 Κουταλιά σούπας γιαούρτι 0-2% 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αυγο αλάτι/ πιπέρι νερο . . Θρεπτικά Στοιχεία 180 θερμίδες ανα μερίδα . . Οδηγίες 1. Πλένουμε, κ...

  elenatroullidou_dietitian: "Μετά απο τόση κρεατοφαγία της χθεσινής μέρας, σήμερα προτείνουμε μια γλυκιά καροτόσουπα χωρίς πατάτα! Πανεύκολη πεντανόστιμη και χορταστική! 🥣🍲🥕🥕
.
Δοκιμάστε την με παραλλαγή προσθέτωντας καπνιστή γαλοπούλα σαν γαρνιτούρα και θα γλείφετε τα κουτάλια!
.
Τι χρειαζόμαστε
4 Καρότα καθαρισμένα τριμμένα
1 Κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας μαργαρινη
3 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 Κουταλιά σούπας γιαούρτι 0-2%
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγο
αλάτι/ πιπέρι
νερο
.
.
Θρεπτικά Στοιχεία 180 θερμίδες ανα μερίδα .
.
Οδηγίες
1. Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη
2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο , το λάδι, προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα αλατίζουμε λίγο, ανακατεύουμε σταδιακά για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό χλιαρό
3. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και το κρεμμύδι
4. Στην συνέχεια τα πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα.
5. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και τον κρόκο αυγού,ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά συνεχώς και προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην σούπα μας.
6. . Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό προκειμένου να πετύχουμε την επιιθυμητή πυκνότητα που θέλουμε να έχει η σούπα μας. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να πάρει μία βράση.
7. σερβίρουμε ζεστή και την απολαμβάνουμε.
.
#carrotsoup #vegetarianrecipes #healthysoups #meatfreemeals #mydietspotrecipes #nutrition #diet"
  60
  0
 • Η σημασία του πρωινού για εμάς και τα παιδια μας 🍳🍎🍞🧀🍯🥛 Γιατί δεν τρώνε τα παιδιά μας προγευμα; Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δίνονται από παιδιά που δεν προσλαμβάνουν πρωινό είναι «δεν πεινάω», «δεν έχω χρόνο», «δεν υπάρχει κανείς να φτιάξει πρωινό». Επομένως οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε θέματα διατροφής, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία που το παιδί δέχεται επιρροές από παντού. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Ορισμένε...

  elenatroullidou_dietitian: "Η σημασία του πρωινού για εμάς και τα παιδια μας 🍳🍎🍞🧀🍯🥛 Γιατί δεν τρώνε τα παιδιά μας προγευμα;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δίνονται από παιδιά που δεν προσλαμβάνουν πρωινό είναι «δεν πεινάω», «δεν έχω χρόνο», «δεν υπάρχει κανείς να φτιάξει πρωινό». Επομένως οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε θέματα διατροφής, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία που το παιδί δέχεται επιρροές από παντού.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Ορισμένες καλές ιδέες για πρωινό θα μπορούσε να ήταν: 📌 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο
📌 1 αυγό, 1 φέτες ψωμί, λίγο τυρί και 1 φρούτο
📌 1 κεσεδάκι γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1-2 φρούτα
📌 1 τοστ (ψωμί, γαλοπούλα, τυρί) και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό

Το παιδί που δεν έχει συνηθίσει να προσλαμβάνει πρωινό, είναι δύσκολο να μάθει κατευθείαν να καταναλώνει κάποιο από τα παραπάνω. Επομένως, μεγάλη σημασία έχει η σταδιακή εισαγωγή τροφίμων στο πρωινό: στην αρχή μόνο ένα φλιτζάνι γάλα, μετά και 1 φέτα ψωμί με λίγο μέλι και στο τέλος το φρούτο.
.
For more articles 👉🏻
http://www.mydietspot.com
.
.
#breakfast #healthybreakfast #kidsnutrition #breakfastideas #healthykids #healthycyprus #nutrition #mydietspot #mydietspotrecipes"
  50
  0
 • #valentines #bemyhealthyvalentine . Σίγουρα τη μέρα των ερωτευμένων θέλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για το έτερον μας ήμισυ. Επομένως το φούσκωμα και η ζυγαριά που δείχνει 1-2 κιλά πάνω είναι σίγουρα ανασταλτικοί παράγοντες στο να νιώθουμε σούπερ! . Τι πρέπει να κάνουμε για να δείχνουμε κομψές μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου…. . Πείτε «ναι» σε ένα πλούσιο πρωινό: μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό +10%. μειώνει την πιθανότητα να γίνει κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος και βοηθάει στην απώλεια βάρους. η θερμογένεση τις πρωινές ώρες είναι μεγαλύτερη βοηθά ...

  elenatroullidou_dietitian: "#valentines #bemyhealthyvalentine .
Σίγουρα τη μέρα των ερωτευμένων θέλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για το έτερον μας ήμισυ. 
Επομένως το φούσκωμα και η ζυγαριά που δείχνει 1-2 κιλά πάνω είναι σίγουρα ανασταλτικοί παράγοντες στο να νιώθουμε σούπερ! .
Τι πρέπει να κάνουμε για να δείχνουμε κομψές μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου…. .
Πείτε «ναι» σε ένα πλούσιο πρωινό:
μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό +10%.
μειώνει την πιθανότητα να γίνει κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος και βοηθάει στην απώλεια βάρους.
η θερμογένεση τις πρωινές ώρες είναι μεγαλύτερη
βοηθά στη μείωση της πείνας κι έτσι αποφεύγονται η υπερκατανάλωση λίπους και η απρόσεκτη επιλογή τροφίμων.
Μικρά και συχνά Γεύματα:
Τρώτε μικρές ποσότητες κάθε 2-3 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε ο οργανισμός να κάνει καύσεις. Όταν «υποσιτίζεται», ενεργοποιούνται μηχανισμοί εξοικονόμησης θερμίδων
Καταναλώστε τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό
Πικάντικα τρόφιμα όπως το τσίλι, το πράσινο και κόκκινο πιπέρι και οι καυτερές πιπεριές καγιέν αυξάνουν τις καύσεις, και το αίσθημα του κορεσμού.
το πράσινο και μαύρο τσάι
περιέχουν κατεχίνες, που διεγείρουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την κινητοποίηση του λίπους
Φροντισε την προσληψη ασβεστιου: Το γιαούρτι, το τυρί με χαμηλά λιπαρά, βοηθούν στην υγεία των οστών και στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας, σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πηγές ασβεστίου σε μια ισορροπημένη διατροφή, χάνουν περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν.
Μετα το μεσημεριανό γεύμα πιες ενα καφέ: η πρόσληψη καφεΐνης μετά το γεύμα αυξάνει την τροφογενή θερμογένεση, δηλαδή τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός μέσω της διαδικασίας της πέψης. Φροντίστε όμως να μην ξεπερνάτε τα 3 φλ. ημερησίως για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατακράτησης υγρών και κυτταρίτιδας.
Καταναλώστε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως: βοηθάτε στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και στην αύξηση του μεταβολισμού. Εάν περιμένετε να νιώσετε το αίσθημα της δίψας, τότε αυτό σημαίνει ότι τι σώμα σας έχει αρχίσει να αφυδατώνεται. .
Επίσης αποφύγετε το αλάτι επειδή κάνει κατακράτηση υγρών καθώς και τα καπνιστά αλλαντικά."
  28
  0
 • Happy Tuesday ya all!! 😊 #cookingforalexandria. So today I thought it was pulses turn for tomorrow’s lunch and I started preparing beans! And then i thought “add some #turmeric ” its #antioxidant and reduces #inflammation! So i did! 😇 Then i thought “why not add some other beans (louvi)”? Full of #essentialaminoacids and #fibers. So i did! 😱 What is the protein that matches my pulses? Of course sea bream! So I made it! 🐟 (wishful thoughts she eats it)! Don’t mind the bread rusk, that’s what she might eat (😂😂) . And then... my chicken salad...poor and messy 😅 . . #toddlerlife #toddlerfoodideas #pulses #legumes #antioxidants #vegetarianrecipes #mykidisvegetarian #foodwithlove #soulfoodstories #kidsfood #kidsfoodideas #mydietspot #whatmykideats #whatmamaeats #dietitianeats #dietitianmom

  elenatroullidou_dietitian: "Happy Tuesday ya all!! 😊 #cookingforalexandria. So today I thought it was pulses turn for tomorrow’s lunch and I started preparing beans! And then i thought “add some #turmeric ” its #antioxidant and reduces #inflammation! So i did! 😇 Then i thought “why not add some other beans (louvi)”? Full of #essentialaminoacids and #fibers. So i did! 😱 What is the protein that matches my pulses? Of course sea bream! So I made it! 🐟 (wishful thoughts she eats it)! Don’t mind the bread rusk, that’s what she might eat (😂😂)
.
And then... my chicken salad...poor and messy 😅
.
.
#toddlerlife #toddlerfoodideas #pulses #legumes #antioxidants #vegetarianrecipes #mykidisvegetarian #foodwithlove #soulfoodstories #kidsfood #kidsfoodideas #mydietspot #whatmykideats #whatmamaeats #dietitianeats #dietitianmom"
  52
  3
 • When you get home with your #toddler at 8 pm, what is more reasonable doing? . Of course, making #chickenburger from scratch and a zucchini carrot “pie”! . Made with love and of course #bio products for my #family . #nevertootired #healthyfood #fromscratch #dietitianlife #dietitiansofinstagram #dietitianapproved #light #healthycyprus #promotinghealth #soulfoodstories #mydietspot #mydietspotrecipes #mydietspotweightloss

  elenatroullidou_dietitian: "When you get home with your #toddler at 8 pm, what is more reasonable doing?
.
Of course, making #chickenburger from scratch and a zucchini carrot “pie”!
.
Made with love and of course #bio products for my #family .
#nevertootired #healthyfood #fromscratch #dietitianlife #dietitiansofinstagram #dietitianapproved #light #healthycyprus #promotinghealth #soulfoodstories #mydietspot #mydietspotrecipes #mydietspotweightloss"
  47
  5
 • Το Φαγόπυρο (Buckwheat) είναι ένα δημητριακό ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ζυμαρικών και noodles, τα τελευταία χρόνια όμως η χρήση του έγινε πιο διαδεδομένη σε συνταγές, μπάρες και δημητριακά πρωινού. Έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και ...

  elenatroullidou_dietitian: "Το Φαγόπυρο (Buckwheat) είναι ένα δημητριακό ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ζυμαρικών και noodles, τα τελευταία χρόνια όμως η χρήση του έγινε πιο διαδεδομένη σε συνταγές, μπάρες και δημητριακά πρωινού. Έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ καθώς και πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Η θερμιδική του αξία του φαγόπυρου είναι 343 θερμίδες ανά 100γρ.
Είναι λοιπόν στ αλήθεια ένας θησαυρός της φύσης; Και αν ναι, γιατι δεν το χρησιμοποιούμε και στη Μεσογειακή κουζίνα;
Φαγόπυρο και γαστρεντερικό
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και έτσι διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης.
Φαγόπυρο και αδυνάτισμα
Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών μπορεί και αυξάνει τον κορεσμό, μειώνοντας την όρεξη για τσιμπολόγημα. Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και στο αδυνάτισμα, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.
Φαγόπυρο, πως μαγειρεύεται;
Το φαγόπυρο μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό ή μαγειρεμένο, ενώ τα παράγωγά του, όπως είναι το αλεύρι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές για ψωμί, κ.α. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί ή και να αντικαταστήσει το ρύζι για πιο πλούσια γεύση. Μπορεί να αντικαταστήσει τη βρώμη και να προστεθεί απευθείας στο γάλα/γιαούρτι για πρωινό. Η αναλογία βρασμού είναι 1:2.
Σε περιόδους νηστείας, μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια (π.χ. φακές), δίνοντας ένα θρεπτικό πιάτο.
Τι περιμένετε λοιπόν δοκιμάστε το!!!
.
.
#buckwheat #healthyfood #healthylifestyle #healthycyprus #promotinghealth #fibers #fullofbenefits #mydietspot #lightfood #vegan #vegetarian #glutenfree"
  29
  1
 • Καλημέρα! Ξεκινήσαμε δυναμικά την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου με νέους στόχους και προσδοκίες για τον Φεβρουάριο (be better please!!) Και επειδή ακούω καθημερινά ότι το πρόγευμα έχει καταντησει ανιαρό και επαναλαμβανομενο, έχω να σας προτείνω μια ιδέα εύκολη και πρακτική! . Μπάρες με βρώμη και κακάο χωρίς ψήσιμο . Ιδανική λύση για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο. Εύκολο, νηστίσιμο, διαιτητικό, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά και πάνω απ όλα νόστιμο!! 200 θερμίδες η καθεμία!! . Τι χρειαζόμαστε . 120 Γραμμάριο/α βρώμη σε σκονη 80 Γραμμάριο/α καρύδα 120 Γραμμ...

  elenatroullidou_dietitian: "Καλημέρα! Ξεκινήσαμε δυναμικά την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου με νέους στόχους και προσδοκίες για τον Φεβρουάριο (be better please!!)
Και επειδή ακούω καθημερινά ότι το πρόγευμα έχει καταντησει ανιαρό και επαναλαμβανομενο, έχω να σας προτείνω μια ιδέα εύκολη και πρακτική! .
Μπάρες με βρώμη και κακάο χωρίς ψήσιμο
.
Ιδανική λύση για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο. Εύκολο, νηστίσιμο, διαιτητικό, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά και πάνω απ όλα νόστιμο!! 200 θερμίδες η καθεμία!! .
Τι χρειαζόμαστε
.
120 Γραμμάριο/α βρώμη σε σκονη
80 Γραμμάριο/α καρύδα
120 Γραμμάριο/α φυστίκια
80 Γραμμάριο/α καρύδια
75 Γραμμάριο/α πορτοκάλι χυμο
140 Γραμμάριο/α μέλι
35 Γραμμάριο/α κακάο
1 Κουταλάκι γλυκού βανίλια
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
60 Γραμμάριο/α κράνμπερις αποξηραμένα
.
Οδηγίες
1. Βάζουμε τη βρώμη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την καρύδα και ανακατεύουμε.
2. Χτυπάμε στο μιξερ τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν χοντρο-τριμμένοι αλλά όχι σκόνη. Το μείγμα αυτό το προσθέτουμε στο μπολ με τη βρώμη και την καρύδα.
3. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
5. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί αντικολλητικό και απλώνουμε το μείγμα πιέζοντας με τα χέρια μας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία. Με μια σπάτουλα αν θέλουμε ισιώνουμε την επιφάνεια.
6. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί και να σφίξει το μείγμα καλά.
7. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαμβάνουμε!
.
#healthybar #snack #lightrecipe #naturalbar #rawbars #snackideas #diet #dietfood #ilovemyjob #mydietspot #mydietspotrecipes #healthycyprus #promotinghealthyliving"
  41
  1
 • Αν και τα Χριστούγεννα έχουν περάσει εδώ και βδομάδες, δυστυχώς η ζυγαριά έχει παραμείνει κολλημένη για τους περισσοτερους απο εμας!!! 📍Τι πρέπει να κάνουμε για να δουλέψει ο μεταβολισμος μας και να απαλλαγούμε απο τα κιλά;; 📍Ειναι σωστή η αποτοξίνωση; 📍Πρέπει να κόψω το κρέας; 📍Να αποφύγω τις πατατες και τα ψωμια; . Στο βίντεο θα μάθετε τα τιπς που πρέπει να ακολουθούμε πιστά για την αποτελεσματική απώλεια των κιλών μας! Απο την εκπομπη @protoselido_sigmatv Πρωτοσέλιδο με τους αγαπημενους μας Andreas Dimitropoulos, Gabriella Zartila, Charoula Alexi . Link in bio 👉🏻 https://m.youtube.com/watch?v=n8dRbt-C0PE . ...

  elenatroullidou_dietitian: "Αν και τα Χριστούγεννα έχουν περάσει εδώ και βδομάδες, δυστυχώς η ζυγαριά έχει παραμείνει κολλημένη για τους περισσοτερους απο εμας!!!
📍Τι πρέπει να κάνουμε για να δουλέψει ο μεταβολισμος μας και να απαλλαγούμε απο τα κιλά;; 📍Ειναι σωστή η αποτοξίνωση; 📍Πρέπει να κόψω το κρέας; 📍Να αποφύγω τις πατατες και τα ψωμια;
.
Στο βίντεο θα μάθετε τα τιπς που πρέπει να ακολουθούμε πιστά για την αποτελεσματική απώλεια των κιλών μας! Απο την εκπομπη @protoselido_sigmatv Πρωτοσέλιδο με τους αγαπημενους μας Andreas Dimitropoulos, Gabriella Zartila, Charoula Alexi .
Link in bio 👉🏻 https://m.youtube.com/watch?v=n8dRbt-C0PE
.
Ελενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist / www.mydietspot.com.
.
#sigmatv #nutrition #postchristmas #loseweight #diet #healthylifestyle #healthyfood #healthy #promotinghealthyliving #cyprus #mydietspot #mydietspotweightloss"
  78
  0
 • Επιστροφή στη ρουτίνα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων....δύσκολη η επανένταξη, χαλαρώσαμε, φάγαμε, ήπιαμε, και τώρα..; Οι πιο θαραλλέοι έχουν ζυγιστεί και ίσως να έχουν δει τη ζυγαριά να είναι λιγα κιλάκια παραπάνω... Μην πανικοβάλλεστε....ένα σημαντικό ποσο οφείλεται στην κατακράτηση, οπότε δεν ξεχνάμε την κατανάλωση νερού, λαχανικών, τσαγιών και αφήνουμε το αλάτι στην άκρη.... Ας ξεκινήσουμε όμως από σημερα την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ημερών που προηγήθηκαν! . Ας περιορισουμε κρέας και λιπαρά! . Εγω έκανα την αρχή με ένα πληθωρικό και γευστι...

  elenatroullidou_dietitian: "Επιστροφή στη ρουτίνα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων....δύσκολη η επανένταξη, χαλαρώσαμε, φάγαμε, ήπιαμε, και τώρα..; Οι πιο θαραλλέοι έχουν ζυγιστεί και ίσως να έχουν δει τη ζυγαριά να είναι λιγα κιλάκια παραπάνω...
Μην πανικοβάλλεστε....ένα σημαντικό ποσο οφείλεται στην κατακράτηση, οπότε δεν ξεχνάμε την κατανάλωση νερού, λαχανικών, τσαγιών και αφήνουμε το αλάτι στην άκρη....
Ας ξεκινήσουμε όμως από σημερα την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ημερών που προηγήθηκαν!
.
Ας περιορισουμε κρέας και λιπαρά!
.
Εγω έκανα την αρχή με ένα πληθωρικό και γευστικό πιάτο με κινόα και άγριο πλιγούρι, σαλάτα και ένα μπιφτέκι απο παντζάρι και μπιζέλι ένα πιάτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτική πρωτεϊνη
.
...Εσύ;
.
#healthychallenge #newyearnewme #afterchristmasdiet #quinoa #bulgur #peaprotein #beet #salad #healthychoices #lowcaloriemeals #lowfatrecipes #vegan #vegetarianrecipes #mydietspot #mydietspotrecipes #soulfoodstories"
  56
  8
 • Για όλους εμάς που μείναμε τελευταία στιγμή, που τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα και παραλληλα προσέχουμε και τη διατροφή μας..... never too late...Μελομακαρόνο χωρίς ζάχαρη! Με μόνο 110 θερμίδες ανα μελομακάρονο και πανεύκολα στην κατασκευή! . Τι χρειαζόμαστε 200 Γραμμάριο/α χυμός πορτοκαλιού 280 Γραμμάριο/α ελαιόλαδο 600 Γραμμάριο/α αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα 1/4 Κουταλάκι γλυκού κανέλα 1/4 Κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο ξύσμα πορτοκάλι 1/4 Φλιτζάνι τσαγιού μέλι 100 Γραμμάριο/α σιμιγδαλι . Οδηγίες 1. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλ...

  elenatroullidou_dietitian: "Για όλους εμάς που μείναμε τελευταία στιγμή, που τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα και παραλληλα προσέχουμε και τη διατροφή μας..... never too late...Μελομακαρόνο χωρίς ζάχαρη! 
Με μόνο 110 θερμίδες ανα μελομακάρονο και πανεύκολα στην κατασκευή!
.
Τι χρειαζόμαστε
200 Γραμμάριο/α χυμός πορτοκαλιού
280 Γραμμάριο/α ελαιόλαδο
600 Γραμμάριο/α αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1/4 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/4 Κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκάλι
1/4 Φλιτζάνι τσαγιού μέλι
100 Γραμμάριο/α σιμιγδαλι
.
Οδηγίες
1. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
2. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε
3. Προσθέτουμε το αλεύρι κσι το σιμιγδαλι συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας.
4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
5. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
7. Προσθέτουμε το μέλι σε ζεστό νερό και αναμειγνύουμε! Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
.
#honeybiscuits #christmas #christmasbiscuits #lightcookies #melomakarona #onedayleft #tasty #nutrition #diet #mydietspot #mydietspotrecipes"
  32
  0