θα θέλαμε να επικοινωνούμε μαζί σας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας

εγγραφή

αυτές οι πληροφορίες δεν θα μοιραστούν με κανένα

Tηλέφωνο

00357-22-256752

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

Κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών [Eating disorders dangers]

ΟΛΕΣ οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρόλο που ένα άτομο μπορεί να πάσχει από ανορεξία, βουλιμία ή αδηφαγική διαταραχή, δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζει συμπεριφορές από κάθε μία από τις τρεις διαταραχές. Επίσης, δεν είναι ασύνηθες μία διατροφική διαταραχή να δίνει τη θέση της σε μία άλλη (π.χ. ένα άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία να στρέφεται στη βουλιμία, ένα άτομο που υποφέρει από αδηφαγική διαταραχή να στρέφεται στην ανορεξία). Γι ’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ που ακολουθούν, όλοι εκ των οποίων είναι σημαντικοί, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφικής διαταραχής που εσείς εμφανίζετε.

Μην πέσετε στην παγίδα της σκέψης ότι «εμφανίζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο λίγες φορές το μήνα, οπότε δεν κινδυνεύω » ή « δεν το κάνω συνέχεια, περνώ απλά υγιείς και μη υγιείς φάσεις », αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε, ούτε ότι δεν πάσχετε από μία διατροφική διαταραχή.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις Διατροφικές Διαταραχές

1. Υποσιτισμός: προκαλείται από ελλιπή σίτιση ή υπερφαγία. Η λέξη υποδηλώνει έλλειψη ενέργειας, πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ( π.χ βιταμίνης Α, ιωδίου και σιδήρου ) είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, καρδιακή προσβολή και θάνατο.

2. Αφυδάτωση: προκαλείται από τη στέρηση ή την έλλειψη των προσλαμβανόμενων στο σώμα υγρών. Ο περιορισμός τροφής / η έντονη πείνα, ο εμετός και η χρήση καθαρκτικών είναι οι βασικές αιτίες στα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, αδυναμία ή σκουρόχρωμα ούρα. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

3. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές: οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για την παραγωγή του « φυσικού ηλεκτρισμού » στο σώμα, που εξασφαλίζει την υγεία των δοντιών, των αρθρώσεων και των οστών, τις ωθήσεις των νεύρων και των μυών, των νεφρών και της καρδιάς, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα.

Έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

1. Χνούδι: (μαλακό τρίχωμα στο κάτω μέρος του προσώπου, της πλάτης και των χεριών). Οφείλεται σε έναν εσωτερικό προστατευτικό μηχανισμό του σώματος που βοηθάει το άτομο να παραμένει ζεστό κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης πείνας και κακής διατροφής και των ορμονικών διαταραχών που προκύπτουν.

2. Οίδημα: πρήξιμο των μαλακών ιστών, ως αποτέλεσμα της έντονης κατακράτησης υγρών. Είναι πιο συνηθισμένη στα πόδια και στους αστραγάλους των ατόμων με αδηφαγική διαταραχή και στην κοιλιακή χώρα των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία. (μπορεί να προκληθεί από τη χρήση καθαρκτικών και διουρητικών χαπιών).

3. Μυϊκή Ατροφία: εξασθένιση των μυών και μείωση της μυϊκής μάζας εξαιτίας της αυτοτροφοδότησης του σώματος.

4. Μειωμένη Νευρομυϊκή Λειτουργία: εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (ειδικότερα καλίου) και κακής διατροφής.

5. Αϋπνίες: προβλήματα που σχετίζονται με το να καταφέρει το άτομο να κοιμηθεί ή να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου.

6. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης : συνεχής και εξαντλητική κούραση που σχετίζεται με εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Υπερδραστηριότητα: ανικανότητα να παραμείνει το άτομο σε κατάσταση ηρεμίας

8. Πρήξιμο: στο πρόσωπο και στα μάγουλα (αποτέλεσμα του αυτό-προκαλούμενου εμετού).

9. Μελανιασμένα δάχτυλα: προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη χρήση των δαχτύλων για την πρόκληση εμετού.

10. Διάτρηση του οισοφάγου: έχει ως αιτία τον αυτό-προκαλούμενο εμετό

11. Διάτρηση Mallory – Weiss: σχετίζεται με την πρόκληση εμετού, ένα σκίσιμο του γαστρό-οισοφαγικού κόμβου.

12. Γαστρική διάτρηση: αυθόρμητη στομαχική διάβρωση, διάτρηση ή ρήξη.

13. Οισοφαγική Παλινδρόμηση – Διαταραχές της παλινδρόμησης των οξέων: Οξεία Παλινδρόμηση Διαταραχών – ορισμένα στοιχεία που εν μέρει έχουν χωνευτεί στο στομάχι, αναμειγμένα με οξύ και ένζυμα, επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του οισοφάγου, του λάρυγγα και των πνευμόνων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και των φωνητικών χορδών.

14. Παλινδρόμηση: μερικές φορές μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή, με αποτέλεσμα η τροφή να μην μπορεί καθόλου να παραμείνει και τότε θα πρέπει να αναζητείται άμεση ιατρική βοήθεια.

15. Οισοφάγος Barett’s: σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου και προκαλείται από την οισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται για μία αλλαγή στα κύτταρα εντός του οισοφάγου.

16. Καρκίνος: του λαιμού και των φωνητικών χορδών (του λάρυγγα), εξαιτίας των διαταραχών της παλινδρόμησης των οξέων.

17. Ξηρότητα του Δέρματος και των Μαλλιών, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, τριχόπτωση: Προκαλείται από την έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

18. Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση, Υπόταση: (πιο συχνή σε άτομα με ανορεξία και βουλιμία). Προκαλείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοκ.

19. Ορθοστατική Υπόταση: η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν το άτομο στέκεται όρθιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, λιποθυμία, δυνατοί χτύποι στην καρδιά και πονοκέφαλοι.

20. Υψηλή Πίεση Αίματος, Υπέρταση: (πιο συχνή στα άτομα με αδηφαγική διαταραχή) αυξημένη αρτηριακή πίεση, που υπερβαίνει τα 140 από τα 90. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αιμοφόρο αγγείο στην πίσω πλευρά του ματιού δημιουργώντας εξασθενισμένη όραση, ανωμαλίες στην πυκνότητα του καρδιακού μυ, νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη.

21. Χαμηλός αριθμός Αιμοπεταλίων ή Θρομβοπενία: προκαλείται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέως και/ή από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ενός εξασθενισμένου ανοσοποιητικού συστήματος ή ανοσοποιητικής δυσλειτουργίας.

22. Ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. α) Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπογλυκαιμία : μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στο ήπαρ ή στα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και ψυχικές αλλοιώσεις. β) Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα/Υπεργλυκαιμία : μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, σε φράξιμο του ήπατος και των νεφρών και σε προβλήματα του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. γ) Διαβήτης : υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής ινσουλίνης. Προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, υπεργλυκαιμία ή χρόνια παγκρεατίτιδα.

23. Κετοξέωση: υψηλά επίπεδα οξέων που συσσωρεύονται στο αίμα (γνωστά ως κετόνες), που προκαλούνται από την καύση του λίπους του σώματος (αντί για γλυκόζη και υδατάνθρακες), προκειμένου να έχει ενέργεια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, της υπερβολικής εκκαθάρισης, της αφυδάτωσης, της υπεργλυκαιμίας και/ή της κατάχρησης αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός διαβήτη που δεν έχει ελεχθεί ή υποβληθεί σε θεραπεία. Μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

24. Έλλειψη σιδήρου, Αναιμία: το οξυγόνο που μεταφέρει στοιχεία μέσα στο αίμα γίνεται άχρηστο και έχει σαν αποτέλεσμα την κόπωση, τη δύσπνοια, την αύξηση των λοιμώξεων και τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

25. Λοιμώξεις στα Νεφρά και Νεφρική Ανεπάρκεια: τα νεφρά ‘καθαρίζουν’ το σώμα από τα δηλητήρια, ρυθμίζουν τη συγκέντρωση οξέων και διατηρούν την ισορροπία του νερού στο σώμα. Έλλειψη βιταμινών, αφυδάτωση, λοίμωξη και χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με λοίμωξη των νεφρών, προκαλώντας τους μόνιμη βλάβη και συχνά νεφρική ανεπάρκεια.

26. Οστεοπόρωση: λέπτυνση των οστών, με μείωση της οστικής μάζας, εξαιτίας της εξάντλησης του ασβεστίου και της πρωτεΐνης των οστών, που προδιαθέτει για κατάγματα.

27. Οστεοπενία: το κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο της οστικής μάζας υποδεικνύει έλλειψη ασβεστίου και/ή βιταμίνης D και οδηγεί στην οστεοπόρωση.

28. Ορμονικές διαταραχές / ελλείψεις, που σχετίζονται με την απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για οστεοπόρωση και οστεοπενία.

29. Αρθρίτιδα (εκφυλιστική): μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις βιταμινών, όπως επίσης και από αυξημένο στρες, κυρίως στα άτομα που εμφανίζουν αδηφαγική διαταραχή.

30. Κροταφογναθικό σύνδρομο (TMJ): γενικευμένη αρθρίτιδα στην άρθρωση της κάτω γνάθου της σιαγόνας (όπου η κάτω σιαγόνα κλειδώνει με το κρανίο), δημιουργώντας πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, πονοκεφάλους και προβλήματα κατά το μάσημα, το άνοιγμα / κλείσιμο του στόματος. Η έλλειψη βιταμινών και το τρίξιμο των δοντιών (συχνά σχετίζεται με στρες) συχνά αποτελούν τις αιτίες.

31. Αμηνόρροια: απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας (λόγω της έλλειψης οιστρογόνων από τις ωοθήκες). Απώλεια του κύκλου της εμμηνόρροιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπενία και οστεοπόρωση.

32. Δέρμα που μελανιάζει εύκολα: έλλειψη βιταμινών που μειώνει την ικανότητα του σώματος να επουλώνει τις πληγές του, χαμηλή αρτηριακή πίεση και έντονη απώλεια βάρους θα έχουν σαν αποτέλεσμα το δέρμα εύκολα να μελανιάζει και να χρειάζεται αρκετό καιρό για να θεραπευτεί.

33. Οδοντικά προβλήματα, απασβέστωση των δοντιών, διάβρωση του σμάλτου, σάπισμα, ουλίτιδα: θα προκληθεί από τα οξέα και τα ένζυμα του στομάχου (από τον εμετό), από την έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D και από ορμονικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη άσκησης που αποκτούν τα δόντια από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Τα οδοντικά προβλήματα μερικές φορές σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα.

34. Ηπατική ανεπάρκεια: το ήπαρ βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τα κύτταρα και στην πέψη. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ήπαρ. Η ασιτία και η λήψη ακεταμινοφαίνη (ναρκωτικό που βρίσκεται στα περισσότερα παυσίπονα) αυξάνουν τις πιθανότητες ηπατικής βλάβης και ανεπάρκειας. Η απώλεια εμηννόροιας και η αφυδάτωση ( θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο από την μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό) και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

35. Κακή κυκλοφορία, μειωμένη καρδιακή λειτουργία, καρδιακές αρρυθμίες, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή: υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές και που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά νοσήματα ή σε καρδιακή προσβολή. Ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά ή ακόμη και θάνατο. Ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες (ειδικά η έλλειψη καλίου), αφυδάτωση, υποσιτισμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή ορθοστατική πίεση επιβραδύνουν ασυνήθιστα τον καρδιακό ρυθμό, ηλεκτρολυτικές και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, υψηλή αρτηριακή πίεση, συσσώρευση λίπους γύρω από τον καρδιακό μύ, υψηλή χοληστερόλη, μειωμένη άσκηση, λόγω έλλειψης κινητικότητας, διαβήτης και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά.

36. Υπογονιμότητα: η αδυναμία απόκτησης παιδιών. Προκαλείται από την έλλειψη εμμηνόρροιας και τις ορμονικές ανισορροπίες. Υποσιτισμός και έλλειψη βιταμινών καθιστούν ανέφικτη την εγκυμοσύνη με την πλήρη έννοια της και αυξάνουν τις πιθανότητες γέννησης ενός μωρού με γενετικές ανωμαλίες.

37. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: μία μελέτη πριν από μερικά χρόνια πρότεινε ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και ότι η ανάρρωση από τς διατροφικές διαταραχές πρέπει να περιλαμβάνεται στη θεραπεία του συνδρόμου.

38. Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη: συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου της εγκυμοσύνης, της αποβολής, του θανάτου του βρέφους ή των ήπιων ή σοβαρών χρόνιων ασθενειών σε παιδιά που έχουν γεννηθεί. (όλα οφείλονται στον υποσιτισμό, στην αφυδάτωση, την έλλειψη βιταμινών και ορμονών).

39. Κατάθλιψη: διακυμάνσεις της διάθεσης και κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν φυσιολογικοί παράγοντες, όπως ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, έλλειψη βιταμινών και ορμονών, υποσιτισμός και αφυδάτωση. Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών προκαλούν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει το άτομο πίσω στον κύκλο των διατροφικών διαταραχών (ή μπορεί να υπήρχε πριν την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών). Το στρες μέσα στην οικογένεια, η εργασία και οι σχέσεις μπορούν αποτελούν αιτίες. Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν προδιάθεση στην κατάθλιψη, βάσει του ιστορικού της οικογένειας τους. Μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

40. Χαμηλή θερμοκρασία σώματος – Υποθερμία: προκαλείται από την απώλεια του υγειούς στρώματος λίπους που λειτουργεί ως μονωτικό και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

41. Κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ακράτεια: αυξημένη ή μειωμένη εντερική δραστηριότητα.

42. Πεπτικά έλκη: προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα στομαχικών οξέων, το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.

43. Πανγκρεατίτιδα: συμβαίνει όταν τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος επιτίθενται στο πάγκρεας. Μπορεί να προκαλείται από επαναλαμβανόμενο τραύμα στο στομάχι (όπως ο εμετός), την κατανάλωση αλκοόλ ή την υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή χαπιών διαίτης.

44. Δυσκολίες στην πέψη: έλλειψη ενζύμων του πεπτικού συστήματος θα οδηγήσει στην αδυναμία του οργανισμού της σωστής πέψης της τροφής και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσαπορρόφησης, υποσιτισμό και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες.

45. Αδυναμία και κόπωση: προκαλείται από τις φτωχές διατροφικές συνήθειες, τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, τις ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, την κατάθλιψη, τον υποσιτισμό, τα καρδιακά προβλήματα.

46. Επιληπτικές κρίσεις: αυξημένος κίνδυνος στα άτομα με ανορεξία και βουλιμία, που μπορεί να προκληθεί λόγω της αφυδάτωσης. Είναι επίσης δυνατό να παίζουν ρόλο οι βλάβες στον εγκέφαλο που προκλήθηκαν από τον μακροχρόνιο υποσιτισμό και η έλλειψη οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα.

47. Θάνατος: προκαλείται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω ή από οποιονδήποτε συνδυασμό τους:

· Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια

· Κατάρρευση των πνευμόνων

· Εσωτερική αιμορραγία

· Εγκεφαλικό επεισόδιο

· Νεφρική ανεπάρκεια

· Ηπατική ανεπάρκεια

· Πανγκρεατίτιδα

· Γαστρική διάτρηση

· Διάτρητο έλκος

· Κατάθλιψη

· Αυτοκτονία

Απάντησε ή σχολίασε:

corporate-image.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ – τις «εύκολες» θερμίδες στο ποτήρι

Go Top
Translate »

Facebook

YouTube

Instagram

Follow Me on Instagram
 • summer nutrition myths... Το καλοκαίρι πρέπει να τρώω λιγότερο; ΑΛΗΘΕΙΑ: Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του φετινού καλοκαιριού, είναι σίγουρο πως επηρεάζουν την πρόσληψη του φαγητού μας. Το σώμα μας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη ζέστη μέσω της αποβολής του νερού (ιδρώτα). Με την κατανάλωση τροφής οι διαδικασίες της πέψης και του μεταβολισμού της τροφής έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλο όγκο τροφής ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και είναι έντονο το αίσθημα της όρ...

  elenatroullidou: "summer nutrition myths...
Το καλοκαίρι πρέπει να τρώω λιγότερο;

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του φετινού καλοκαιριού, είναι σίγουρο πως επηρεάζουν την πρόσληψη του φαγητού μας. Το σώμα μας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη ζέστη μέσω της αποβολής του νερού (ιδρώτα). Με την κατανάλωση τροφής οι διαδικασίες της πέψης και του μεταβολισμού της τροφής έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλο όγκο τροφής ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και είναι έντονο το αίσθημα της όρεξης, αν και συνήθως η ζέστη μειώνει την όρεξη μας, και έτσι αναζητούμε πιο ελαφριές και δροσερές τροφές.

Μπορώ να καταναλώνω άφοβα αλκοόλ το καλοκαίρι.

ΜΥΘΟΣ: Γνωρίζουμε πως η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Έτσι είτε πίνουμε απλό ποτό, είτε κοκτέιλ με κάποιο αλκοολούχο ποτό και χυμούς, αυτά θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη αποβολή υγρών από το σώμα μας, πέρα από τη θερμιδική τους απόδοση. Όσο αφορά το τελευταίο, σα χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρουμε ότι ένα κοκτέιλ με χυμό ζάχαρη και αλκοόλ ξεκινάει από 400 θερμίδες!

Η μπύρα είναι μια καλή επιλογή για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.

ΜΥΘΟΣ: Για πολλούς από εμάς η μπύρα είναι η πιο συχνή επιλογή αλκοόλης για το καλοκαίρι. Και ναι μεν ένα ποτήρι δροσερή μπύρα μπορεί να φαντάζει ιδανική επιλογή, παρόλα αυτά, και όπως είπαμε και στην προηγούμενη παράγραφο μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο και άρα δυσκολεύει μια κατάσταση παρά τη βελτιώνει. Ο οργανισμός μας θέλει έντονη ενυδάτωση και έτσι πριν πιούμε το πρώτο ποτήρι μπύρα μετά τη θάλασσα, καλό είναι να πιούμε 1-2 ποτήρι νερό. Το νερό πρέπει πάντα να αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά μια σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε αντίθεση τα οινοπνευματώδη ποτά οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.

Το αλάτι στα φαγητά μου πρέπει να είναι μειωμένο το καλοκαίρι.

ΜΥΘΟΣ: Αν και οι γενικές συστάσεις μιλούν για περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, το καλοκαίρι συνίσταται να καταναλώνουμε τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα.
.
.
Link in bio👉🏻"
  54
  0
 • What’s for lunch on this lazy monday? As a dietitian i sometimes struggle to find balance between healthy, low fat and at the same time tasty food for my family! So i make some adjustments....For an apetizer Feta cheese salad with fresh vegetables and a hint of mint and an altrernative cypriot dish, beans broccoli and carrots with wild salmon baked with seasonings! No added oil just fresh lemon juice! . . . #healthtly #healthyeating #recipes #mydietspot #mydietspotrecipes #mediterraneanfood #lowfatrecipes #diet #summerfoods #lowcalorie #hotsummerdays #lazymonday #lunch #healthylunchideas

  elenatroullidou: "What’s for lunch on this lazy monday? As a dietitian i sometimes struggle to find balance between healthy, low fat and at the same time tasty food for my family! So i make some adjustments....For an apetizer Feta cheese salad with fresh vegetables and a hint of mint and an altrernative cypriot dish, beans broccoli and carrots with wild salmon baked with seasonings! No added oil just fresh lemon juice!
.
.
.
#healthtly #healthyeating #recipes #mydietspot #mydietspotrecipes #mediterraneanfood #lowfatrecipes #diet #summerfoods #lowcalorie #hotsummerdays #lazymonday #lunch #healthylunchideas"
  63
  1
 • Weightloss stories! Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο! ....και αυτό έγινε πράξη με απώλεια 46 kg ΛΙΠΟΥΣ σε 9 μηνες! Οταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και όταν είμαστε αποφασισμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας!! Αποφασίστε και εσείς να γίνετε η καλυτερη εκδοχή του εαυτού σας ΣΗΜΕΡΑ! @mydietspot . . . #mydietspot #mydietspotweightloss #mydietspoters #weightlosstransformation #weightloss #weightlossjourney #weightlossmotivation #9monthjourney #46kggone #realpeople #beyourownchampion #bethebestyou

  elenatroullidou: "Weightloss stories! Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο! ....και αυτό έγινε πράξη με απώλεια 46 kg ΛΙΠΟΥΣ σε 9 μηνες! Οταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και όταν είμαστε αποφασισμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας!! Αποφασίστε και εσείς να γίνετε η καλυτερη εκδοχή του εαυτού σας ΣΗΜΕΡΑ! @mydietspot
.
.
.
#mydietspot #mydietspotweightloss #mydietspoters #weightlosstransformation #weightloss #weightlossjourney #weightlossmotivation #9monthjourney #46kggone #realpeople #beyourownchampion #bethebestyou"
  43
  2
 • Είναι αλήθεια ή μύθος τα αφροδισιακά φαγητά; Τα λεγόμενα «αφροδισιακά φαγητά», με βάση ισχυρισμούς μπορούν να προσφέρουν ενέργεια, διέγερση, να συμβάλουν στην αναπαραγωγή. Ποια είναι και με ποιο τροπο μας αυξάνουν τη libido; Σοκολάτα και ερωτική διάθεση Θαλασσινά για το αναπαραγωγικό Ξηροί καρποί για καλύτερο κυκλοφορικό Τρόφιμα με Ω3 Σύκα Μέλι και πολλά άλλα .... Read full article bio👉🏻 . . . #afrodisiacfood #foodforlove #libido #libidobooster #lovefood #sexyfood #nutrients #heart #mydietspot

  elenatroullidou: "Είναι αλήθεια ή μύθος τα αφροδισιακά φαγητά;

Τα λεγόμενα «αφροδισιακά φαγητά», με βάση ισχυρισμούς μπορούν να προσφέρουν ενέργεια, διέγερση, να συμβάλουν στην αναπαραγωγή. 
Ποια είναι και με ποιο τροπο μας αυξάνουν τη libido;

Σοκολάτα και ερωτική διάθεση

Θαλασσινά για το αναπαραγωγικό

Ξηροί καρποί για καλύτερο κυκλοφορικό

Τρόφιμα με Ω3

Σύκα

Μέλι και πολλά άλλα .... Read full article bio👉🏻
.
.
.
#afrodisiacfood #foodforlove #libido #libidobooster #lovefood #sexyfood #nutrients #heart #mydietspot"
  24
  3
 • Για την παραλία μην ξεχνάτε το αγαπημένο σας μαγιό, το αντηλιακό σας, ένα μπουκάλι νερό και τα Ιδανικά σνακ για τσιμπολόγημα! Φρούτα! Μήλα, αχλάδια, σταφύλι, κεράσια, φράουλες! Είτε παστά…χρυσόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα….είτε πλυμένα κομμένα σε ταπεράκι. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με την φλούδα – πάντα καλά πλυμένα- καθώς θα σας παρέχουν ένα σημαντικό ποσό φυτικών ινών. Λαχανικά! Στικς από καρότο, αγγουράκι, σέλινο, ντοματίνια…πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες και λίπος Κράκερς, φρυγανιές, ρυζογκοφρέτες που μπορούν να συνδιαστούν ιδ...

  elenatroullidou: "Για την παραλία μην ξεχνάτε το αγαπημένο σας μαγιό, το αντηλιακό σας, ένα μπουκάλι νερό και τα Ιδανικά σνακ για τσιμπολόγημα!
Φρούτα! Μήλα, αχλάδια, σταφύλι, κεράσια, φράουλες! Είτε παστά…χρυσόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα….είτε πλυμένα κομμένα σε ταπεράκι. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με την φλούδα – πάντα καλά πλυμένα- καθώς θα σας παρέχουν ένα σημαντικό ποσό φυτικών ινών.
Λαχανικά! Στικς από καρότο, αγγουράκι, σέλινο, ντοματίνια…πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες και λίπος
Κράκερς, φρυγανιές, ρυζογκοφρέτες που μπορούν να συνδιαστούν ιδανικά με τυρί με χαμηλά λιπαρά ή/και γαλοπούλα
Μπάρες δημητριακών ή μπισκότα βρώμης…χορταστικά!
Ξηροί καρποί! Μπορείτε να τους έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε. Για παράδειγμα 12-13 αμύγδαλα περιέχουν 100 θερμίδες. Θα σας χορτάσουν μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος. Μην ξεχνάτε να προτιμάτε πάντα τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς.
Με ποιό τρόπο όμως μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος μας διατηρώντας τη ξεγνοιασιά και την κοινωνική μας ζωή;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους μια καθημερινή συνήθεια. Ο καιρός, η καλή παρέα και οι διακοπές, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και fast food, μεγάλων ποσοτήτων και ποικιλιών, συνήθως λιπαρών, εδεσμάτων. Η ζυγαριά όμως μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.
Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της καλοκαιρινής διατροφής είναι η σωστή επιλογή εστιατορίου
Διαλέξετε εστιατόρια που ετοιμάζουν φρέσκα τρόφιμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Τέτοια γεύματα δεν χάνουν τις θρεπτικές ουσίες και διατηρούν την ποιότητα τους.
Επιλέξετε πιάτα που είναι ψημένα στην σχάρα ή βραστά ή στον ατμό και χωρίς επιπρόσθετες λαδερές ή κρεμώδες σάλτσες.
Eπιλέξετε ένα εστιατόριο που σας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών: υγιεινές επιλογές, χορτοφαγικά γεύματα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σάλτσες.
.
Link in bio for more tips 👉🏻
.
.
#summer #beachlife #beachsnacks #nutrition #diet #bikinibody #bikiniready #healthy #mydietspot #snacking #healthysnacks #choosewisely #bodygoals #hotsummer #sea #vacation #holidays"
  28
  0
 • Μετα ένα γεμάτο εξόδους Σαββατοκυριακο, δοκιμάζουμε σημερα ενα τουρλού λαχανικών! μελιντζάνα, κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριές, ότι έχει το ψυγείο! Για όσους προσέχουν λίγο παραπάνω, αποφεύγουμε την πατατα! Σερβιρεται ζεστό ή κρύο με τυρί φέτα (διαιτης).....μμμμ.... ... .. . Link in bio for the recipe . #lunch #healthylunchideas #mixedvegetables #mondaymotivation #healthyfood #healthyrecipes #nutrition #diet #todayistheday #mondaylunch #summer2019 #traditionalfood #cyprusfood #lightmeals #mydietspot #mydietspotrecipes

  elenatroullidou: "Μετα ένα γεμάτο εξόδους Σαββατοκυριακο, δοκιμάζουμε σημερα ενα τουρλού λαχανικών! μελιντζάνα, κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριές, ότι έχει το ψυγείο! 
Για όσους προσέχουν λίγο παραπάνω, αποφεύγουμε την πατατα! 
Σερβιρεται ζεστό ή κρύο με τυρί φέτα (διαιτης).....μμμμ....
...
..
.
Link in bio for the recipe .
#lunch #healthylunchideas #mixedvegetables #mondaymotivation #healthyfood #healthyrecipes #nutrition #diet #todayistheday #mondaylunch #summer2019 #traditionalfood #cyprusfood #lightmeals #mydietspot #mydietspotrecipes"
  48
  1
 • Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου μας βοηθάει με συμβουλές και με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής να χάσουμε τα κιλά της εγκυμοσύνης. Η γέννηση ενός μωρού είναι σίγουρα ένα θαύμα της ζωής και μοναδική στιγμή για τη γυναίκα, αποτελεί όμως, και επαναφορά στην πραγματικότητα και υπενθύμιση ότι το αγαπημένο σας skinny jean περιμένει στη ντουλάπα. Και μαζί με το νεογέννητο, έρχεται και πλήθος ερωτήσεων: Να θηλάσω; Μπορεί ο θηλασμός να μου προσθέσει κιλά; Αν κάνω δίαιτα; Μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος; Μπορώ να κάνω δίαιτα και ν...

  elenatroullidou: "Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου μας βοηθάει με συμβουλές και με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής να χάσουμε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Η γέννηση ενός μωρού είναι σίγουρα ένα θαύμα της ζωής και μοναδική στιγμή για τη γυναίκα, αποτελεί όμως, και επαναφορά στην πραγματικότητα και υπενθύμιση ότι το αγαπημένο σας skinny jean περιμένει στη ντουλάπα. Και μαζί με το νεογέννητο, έρχεται και πλήθος ερωτήσεων:

Να θηλάσω; Μπορεί ο θηλασμός να μου προσθέσει κιλά;
Αν κάνω δίαιτα; Μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος;
Μπορώ να κάνω δίαιτα και να αντέξω το ωράριο ενός βρέφους;
Είμαι έτοιμη ψυχολογικά;
...
..
.
Link in bio 👉🏻 #pregnancy #newmama #healthymama #weightloss #babybelly #fatloss #nutrition #breastfeeding #diet #howtolosebabyweight #howtoloseweight #newbaby #q&a"
  14
  3
 • Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες μας μειώνουν την όρεξη, καταναλώνουμε πιο πολλά υγρά και είμαστε σχετικά πιο δραστήριοι. Τι συμβαίνει όμως όταν εγκαταλείψουμε τη ρουτίνα μας και βρεθούμε σε κάποια άλλη χώρα; Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αν θα πάρουμε 1-2 κιλά αλλά η πιθανότητα ακύρωσης όλου του προγράμματος διατροφής που είχαμε. Και αυτό επειδή οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σε τέτοιο βαθμό που αν κανείς τα παρατήσει για ένα ...

  elenatroullidou: "Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες μας μειώνουν την όρεξη, καταναλώνουμε πιο πολλά υγρά και είμαστε σχετικά πιο δραστήριοι.

Τι συμβαίνει όμως όταν εγκαταλείψουμε τη ρουτίνα μας και βρεθούμε σε κάποια άλλη χώρα;

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αν θα πάρουμε 1-2 κιλά αλλά η πιθανότητα ακύρωσης όλου του προγράμματος διατροφής που είχαμε. Και αυτό επειδή οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σε τέτοιο βαθμό που αν κανείς τα παρατήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύεται μετά να επανέλθει.

Τι πρέπει να εφαρμόζουμε στα ταξίδια;
Τι γίνεται με τις πίτσες, τα παγωτά και τα ζυμαρικά;
Για τις ώρες που είσαι στο δωμάτιο ή το σπίτι και πριν από την έξοδο τι γίνεται;
...
..link in bio 👉🏻
.
#mydietspot #summer2019 #summerbodygoals #summernutrition #healthysummer #holidays #vacation #dietonholiday #bodygoals #healthycyprus"
  12
  0
 • I guess when you are a mom first, a wife and a dietitian, you are meant to cook on this sunny, hot Sunday! Sea bream with fresh veggies! What a feast it was! Low in kcalories and high in nutrients! ... .. . #mydietspot #recipes #hotsunday #cyprus #meditteraneanfood #mediterraneandiet #mediterraneanlife #dietitian #dietitianmom #nutritionist #cookforlove #cookforfamily #cooking #lovemyfamily #nutrition #lowcalorie #highnutrition #eatclean #summerdiet

  elenatroullidou: "I guess when you are a mom first, a wife and a dietitian, you are meant to cook on this sunny, hot Sunday! Sea bream with fresh veggies! What a feast it was! Low in kcalories and high in nutrients! ...
..
.
#mydietspot #recipes #hotsunday #cyprus #meditteraneanfood #mediterraneandiet #mediterraneanlife #dietitian #dietitianmom #nutritionist #cookforlove #cookforfamily #cooking #lovemyfamily #nutrition #lowcalorie #highnutrition #eatclean #summerdiet"
  48
  2
 • Μια νηστίσιμη, vegan, πεντανόστιμη συνταγή για χορτοφαγικά μπιφτέκια με μελιντζάνα! Ακόμα κι αν δεν νηστεύετε, πρέπει να την δοκιμάσετε! Τι χρειαζόμαστε 4 μελιντζάνες 1 φλυντζάνι/α μαιντανο ψιλοκομμενο 1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο 2 τομάτες τριμμένες 4 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 φλυντζάνι/α αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 Κουταλάκι γλυκού ρίγανη αλάτι, πιπέρι Θρεπτικά Στοιχεία calories 165 το καθένα Οδηγίες 1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με αλατισμένο νερό 2. Μετά από μια ώρα τις στραγγίζουμε και τις σοτάρουμε στο τηγάνι μαζί με τ...

  elenatroullidou: "Μια νηστίσιμη, vegan, πεντανόστιμη συνταγή για χορτοφαγικά μπιφτέκια με μελιντζάνα! Ακόμα κι αν δεν νηστεύετε, πρέπει να την δοκιμάσετε!

Τι χρειαζόμαστε
4 μελιντζάνες
1 φλυντζάνι/α μαιντανο ψιλοκομμενο
1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο
2 τομάτες τριμμένες
4 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 φλυντζάνι/α αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 Κουταλάκι γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Θρεπτικά Στοιχεία
calories 165 το καθένα

Οδηγίες
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με αλατισμένο νερό
2. Μετά από μια ώρα τις στραγγίζουμε και τις σοτάρουμε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.
3. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σ' ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αλατοπιπερώνουμε και τα πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού.
4. Σ' ένα πιάτο στρώνουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κυλάμε τα μπιφτέκια για να καλυφθούν.
5. Τα τινάζουμε και τα βάζουμε σε λαδόχαρτο στο φούρνο στους 180 βαθμούς
....
...
..
.
#vegan #greekcusine #cypriotfood #mydietspot #recipes #aubergine #fasting #nutrition #health #foodporn #lightfood #diet"
  31
  0